Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворено привремено прихватилиште за најугроженије грађане

20.12.2018.

– Према заједничкој процени представника стручних служби Центра за социјални рад, Црвеног крста и ’Каритаса’ стекли су се услови да привремено прихватилиште за смештај најугроженијих особа са територије града Суботице, у Гајевој улици број 50, почне са радом. За ову намену суботичка локална самоуправа је за 2018. годину определила средства у буџету у износу од 407.000 динара – изјавио је данас, отварајући привремено прихватилиште, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић.

12300_1.jpg 

У 2018 години, додао је, по други пут отварамо привремено прихватилиште за наше најугроженије суграђане. 

– Први пут привремено прихватилиште отворили смо 17. јануара ове године. Као што се сви добро сећамо, у ово време 2017. године били су, пратктично, пролећни услови и није било потребе за отварањем. Од јануара до марта 2018. године кроз прихватилиште су прошла 32 корисника. Град Суботица се, као што видите, и ове године понео одговорно и хумано према најугроженијим суграђанима, обезбеђујући им кров над главом, 25 кревета, топле оброке и топле напитке. Првих неколико корисника очекујемо већ данас  – нагласио је Ђукановић.

Комплетну логистичку подршку за прихватилиште – 25 кревета са душецима и чистом постељином, три оброка дневно, топле напитке, гардеробу и веш за све кориснике, као и средства за одржавање личне и колективне хигијене обезбедила је Градска организација Црвеног крста у Суботици.

– Трудили смо се да у складу са могућностима и опредељеним средствима корисницима обезбедимо што је могуће бољи комфор. Планирамо, такође, да у сарадњи са Домом здравља Суботица корисницима Прихватилишта обезбедимо и лекарске прегледе, као и дежурство професионалаца и волонтера у периоду од 8 до 15 часова – рекао је секретар Црвеног крста Суботица др Синиша Трајковић.

Центар за социјални рад ће, као носилац ове активности,  извршити услуге процене и планирање заштите и упућивање у прихватилиште лица која немају где да бораве у зимском периоду, навела је директорка Центра за социјални рад Мирослава Багавац, и додала да ће за то време Центар за социјални рад сачинити опсежну процену даље заштите корисника.

– Док привремено прихватилиште буде отворено, радници Центра за социјални рад свакодневно ће обилазити кориснике током радног времена, а викендом ће их обилазити и утврђивати њихове потребе наш дежурни стручни радник – рекла је Мирослава Багавац.

Габор Риц је, у име „Каритаса“, рекао да „Каритас“ уступа овај простор за потребе привременог прихватилишта најугроженијих грађана Суботице и да ће волонтери ове хуманитарне организације дежурати у прихватилишту током поподнева и ноћи.

12300_2.jpg