Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Новогодишњи пријем за представнике државних органа

28.12.2018.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и председник Скупштине града Тивадар Бунфорд приредили су данас, у Великој већници Градске куће, традиционални новогодишњи пријем за представнике државних органа, привредних друштава, јавних и јавно комуналних предузећа, верских заједница, установа и других организација. И 2018. година, истакао је, тим поводом, градоначелник Лабан, протекла је у знаку привлачења домаћих и страних инвестиција,  отварања нових радних места и велике посвећености реализацији неких значајних, нажалост давно започетих, али још увек недовршених пројеката у нашем граду.

12313_1.jpg 

У новембру 2016. године настављени су радови на изградњи обилазнице око Суботице, такозваног „Ипсилон” крака, саобраћајнице дуге око 24 километра, подсетио је Богдан Лабан и нагласио да је средином децембра ове године пуштена у саобраћај деоница укупне дужине 12 километара, од кружне раскрснице са Сомборским путем до аутопута Хоргош–Нови Сад, и да је у изградњу те саобраћајнице уложено око милијарду и 100 милиона динара. 

Уз констатацију да је захваљујући, пре свега, подршци и решености Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се до краја 2019. године тај веома важан пројекат – започет пре нешто више од четврт века – коначно и реализује, градоначелник је рекао да ће се и наредне године наставити радови на изградњи обилазнице око Суботице: деонице од Граничног прелаза „Келебија” до кружне раскрснице са Сомборским путем, у дужини око 12 километара.

– За реализацију те инвестиције Влада Србије је у 2019. години определила 1,4 милијарде динара. Према плану, јавна набавка за ове радове објавиће се крајем јануара, с обзиром на то да је израда тендерске документације у завршној фази. Очекује се уговарање посла до краја марта, што ће омогућити завршетак свих радова у предвиђеном року, односно до краја 2019. године. Изградњом ’Ипсилон’ крака из центра града ће се изместити тешки теретни саобраћај, а Гранични прелаз ’Келебија’ и Привредна зона ’Мали Бајмок’ повезати са Коридором 10 – казао је Богдан Лабан.

Говорећи о адаптацији, реконструкцији и доградњи зграде Народног позоришта, рекао је да је спроведена обједињена јавна набавка за седму и VIII/1 фазу, да су  за  реализацију те две фазе Министарство културе Републике Србије, Управа за капитална улагања АП Војводине и град Суботица обезбедили средства у укупном износу од око 572 милиона динара и да је после спроведеног преговарачког поступка изабаран извођач који је уведен у посао 3. септембра 2018. године.

Навео је да је када је реч о Палићу, као туристичкој дестинацији са веома великим потенцијалом, почела реализација пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“, да је закључен Споразум о финансирању између Немачке развојне банке „KfW“, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, града Суботице, ЈП „Палић Лудаш“ и ЈКП „Водовод и канализација“ и да је уговор о финансирању потписан на износ донације од 6,5 милиона евра.

12313_2.jpg 

– Средином децембра на Палићу смо положили камен темељац за изградњу спа центра са аква парком. У реализацију тог пројекта, који заједнички финансирају Влада Републике Србије, Покрајинска влада и град Суботица, укупно ће бити уложено више од милијарду динара. На простору површине 4,4 хектара, код Мушког штранда, планирано је да се на 28.500 квадратних метара спољашњег простора изгради пет базена, од којих ће најмање један бити са термалном водом, а да се у затвореном објекту, на површини од око 3.000 квадратних метара изгради пет базена и део са спа садржајима. Цео концепт осмишљен је тако да ће у овом центру моћи да уживају све генерације – истакао је Богдан Лабан.

У Слободној зони и Привредној зони „Мали Бајмок”, где је тренутно радно ангажовано више од 6.000 радника, средином маја 2018. године свечано отворена фабрика „Пластик Кам ист“, прва инвестиција италијанског произвођача пластичних компоненти „Каминада“ ван граница те земље, казао је градоначелник и навео да је са компанијом „Бојсен“, која се бави производњом ауспуха, пре неколико месеци потписан Меморандум о разумевању и да предстоји још један разговор са менаџментом те познате немачке компаније након кога се очекује да ће се моћи прецизније рећи о каквој се инвестицији ради и колика је њена укупна вредност.

Приоритет у нашем раду, рекао је, била је и адаптација и реконструкција школских објеката, инвестирало се и у изградњу саобраћајне инфраструктуре, а улагало се и у културу, здравство, социјалну заштиту и пољопривреду, развој водоводне и канализационе мреже, као и у изградњу спортске инфраструктуре.

– Суботица ће, на наше велико задовољство, и током 2019. године бити једно велико градилиште. Зато и овом приликом желим да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу – који свакодневно ради на побољшању услова живота свих грађана Србије и јачању имиџа наше државе у међународним оквирима – на помоћи коју нам пружа у реализацији пројеката значајних за наш град. На пуној подршци захваљујем се, такође, и Влади Републике Србије, и Покрајинској влади – подвукао је градоначелник Лабан.

Тивадар Бунфорд је рекао да је за нама година политичке стабилности, изразито битне на свим нивоима у хијерархији политичких институција у држави, и да нормативну, односно правну, основу за функционисање наше заједнице, свих институција и свих правних субјеката чији је оснивач град Суботица, ствара управо Скупштина града Суботице.

 12313_3.jpg

- Са задовољством могу да констатујем да смо и ове године кроз механизам редовних заседања законито, благовремено, ефикасно и рационално одлучивали о свим предлозима из нашег делокруга који су на иницијативу овлашћених предлагача били пред нама. Осим стварања нормативних услова за функционисање свих служби, институција, свих комуналних система ми смо добар део активности усмеравали и на стварање платформе за будућност овога града. Били смо ефикасни у свим својим активностима јер нисмо губили време, а основ за то је управо политичка стабилност на државном и локалном нивоу – нагласио је, између осталог, Тивадар Бунфорд.