Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботичка Синагога се отвара за јавност

18.01.2019.

– Суботичка Синагога отвара се за јавност у недељу, 20. јануара 2019. године, у 10 часова. Синагога ће за посетиоце бити отворена од уторка до петка, од 10 до 18 часова, суботом и недељом од 10 до 14 часова, док је понедељак нерадни дан. Од утврђених термина за обилазак може се одступити, у складу са празницима и манифестацијама предвиђеним верским календаром Јеврејске општине Суботица и Правилником о одржавању културних манифестација у Синагоги – изјавио је председник Управног одбора Фондације „Суботичка Синагога“ Тивадар Бунфорд, на прес-конференцији одржаној у Медија-центру Градске куће.

 12333_1.jpg

Уз подсећање да је Синагога у Суботици, као друга највећа синагога у Европи и бисер мађарског типа сецесије, до 2018. године у потпуности реконструисана и да су спољашње фасаде обновљене средствима града Суботице, АП  Војводине, Републике Србије, Светског фонда за заштиту споменика и Европске уније, а ентеријер и двориште уређени средствима која је обезбедила Влада Мађарске путем Националног савета мађарске националне мањине, Бунфорд је рекао да су на тај начин испуњени услови за њено коришћење у културне, верске и туристичке сврхе.

– Овај предивни објекат, као дом молитве суботичких Јевреја и оличење историје и културе јеврејске заједнице у нашем граду, знаменитост је са потенцијалом да служи као дом и бројним висококвалитетним културним догађајима који ће, поред тога што ће задовољити културне потребе наших суграђана и посетилаца из земље и иностранства, истовремено бити достојни Синагоги као духовном и сакралном простору. У Синагоги ће се одржавати манифестације традиционалне и класичне музике, међународни и домаћи конгреси, саветовања од истакнутог значаја и друге велике културне манифестације према годишњем плану Фондације ’Суботичка Синагога’ – истакао је Тивадар Бунфорд.

12333_2.jpg 

Роберт Сабадош, члан УО Фондације „Суботичка Синагога” подсетио је на четири деценије дуг пут обнове суботичке Синагоге и захвалио се свима који су допринели да она данас изгледа као што је изгледала 1903. године када је саграђена.

– Завршни импулс је дошао из комшилука када је Влада Мађарске определила новац за унутрашњост и двориште Синагоге, а велику улогу у стварању добре климе  и добрих односа између влада Србије и Мађарске учинио је Иштван Пастор. Он је имао немерљиву улогу у обезбеђивању средстава за обнову унутрашњости и уређење дворишта Синагоге  – рекао је Сабадош.

Он је изразио задовољство што је обнова Синагога напокон завршена и што ће бити место будућих врхунских културних дешавања у граду.

Јевреји у Суботици обележавају четири или пет празника у Синагоги, напоменуо је Јошуа Штајнфелд, члан УО Фондације „Суботичка Синагога“ и додао да им је жеља да људи у све већем броју у свој план и програм обиласка Суботице уврсте и овај објекат.

– Очекујемо да ћемо ускоро имати аудио и видео презентацију Синагоге која ће помоћи посетиоцима да се боље упознају са њеном историјом – казао је Штајнфелд.

Јене Хајнал, члан УО Фондације, рекао је, између осталог, да је Влада Мађарске донела одлуку да се комплетно реконструишу оргуље у Синагоги које су, како је навео, у лошем стању. Он је изразио уверење да ће тај посао бити завршен до краја ове године.

За децу до десет година улаз у Синагогу ће бити бесплатан, док ће студенти, ђаци и пензионери улаз плаћати 150 динара. Исто толико ће коштати и групна карта док ће појединачна износити 250 динара.

Представници Управног одбора Фондације „Суботичка Синагога“ позвали су све суграђане и госте из земље и иностранства да посете Синагогу и уживају у њеним чарима, уз молбу да то чине у одећи прикладној овом објекту уз поштовање правила јеврејске вере.