Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почела „Светосавска недеља“

21.01.2019.

У Задужбини Душана Радића вечерас је отворена традиционална, двадесет и седма по реду културно-просветна и духовна манифестација „Светосавска недеља” посвећена Светом Сави, утемељивачу српске државе, српске писмености, првом српском архиепископу, просветитељу, државнику, миротворцу, законописцу. Организатор седмодневне манифестације је Српски културни центар „Свети Сава“.

12337_1.jpg

Градоначелник Суботице Богдан Лабан подсетио је, обраћајући се присутнима, да је Свети Сава радио на организацији цркве; помагао сиротињи, поштовао монахе; подизао многе цркве, манастире и школе, а српском народу, на чијем је црквеном и културном просвећивању такође радио, говорио о хришћанском моралу, љубави и милосрђу. За управљање црквом, навео је, донео је Законоправило или Номоканон и тиме још више учврстио свест Срба о самосвојности, потврдивши њихов дубоки смисао за правду.

– Дело Саве Немањића је превелико да бисмо могли о томе да говоримо у неколико реченица, али ово је, свакако, прилика да подвучемо да је веома важно да останемо на путу Светог Саве који је био саткан од љубави, моралне чистоте, храбрости и достојанства. Свети Сава је, уосталом, на личном примеру показао да сваки успешан пут мора да буде утемељен на систему моралних начела – истакао је Богдан Лабан.

 12337_2.jpg

Уз изражавање захвалности Српском културном центру „Свети Сава“ што већ скоро три деценије негује ову манифестацију и пажљиво припрема њен програм, градоначелник Лабан је рекао да верује да ће је СКЦ „Свети Сава“ и у наредним годинама успешно организовати и да ће она и убудуће промовисати духовност, културу, образовање и друге бројне садржаје који оплемењују српско биће.   

„Светосавску недељу“ је пригодном беседом свечано отворио архијерејски намесник суботички, Миодраг Шипка.

 12337_3.jpg

– Преносим вам најтоплије благослове и поздраве Његовог преосвештенства епископа бачког господина Иринеја који због бројних обавеза вечерас није у могућности да буде овде са нама. Ове године посебни акценат у 'Светосавској недељи', осим у манифестацијама, биће на великом јубилеју који наша света црква слави, а то је 800 година од самосталности Српске православне цркве. Верујем да је Српска православна црква своју аутокефалност добила управо захваљујући труду, љубави и жртви Светога Саве који је био и њен први архиепископ. Надам се и Богу се молим да ћемо, сви заједно, имати снаге, могућности и знања да овај велики јубилеј обележимо на заиста достојан начин – нагласио је протонамесник Миодраг Шипка.

Вечерас је отворена и изложба „Вртлози“, Звонка Павличића, а изложбу је, у име аутора представио Миле Тасић. Програм ће бити настављен у уторак представљањем књиге „Сто мојих портрета“ Матије Бећковића, док ће у среду бити представљено дело Тиме Димитријевића „Крвава окупација Бачке“.

У четвртак ће бити одржано вече етно музике на коме ће учествовати Бојана Николић, док ће у петак бити одржана духовна трибина. У суботу је Светосавска академија на којој ће учествовати ученици Гимназије „Светозар Марковић“ и мешовити хор СКЦ „Свети Сава“.

Програм се завршава у недељу, 27. јануара, Светосавским балом у ресторану „Спартак“ на коме ће наступити Слободанка Стојиљковић и Чеда Марковић у пратњи Оркестра РТС-а.

Седмодневни програм почео је химном Светом Сави, у извођењу Мешовитог хора СКЦ „Свети Сава“, под диригентском управом професора Веселина Јевтића.

 12337_4.jpg