Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Потписани уговори о спровођењу пројеката у области управљања имовином на локалном нивоу

22.01.2019.

Представници 18 општина и градова из Србије данас су, на свечаности у Клубу посланика у Београду, потписали уговоре за спровођење пројеката који су изабрани у оквиру грант шеме Програма Exchange 5 – подршка Европске уније локалним самоуправама у области управљања имовином. Међу одобреним пројектима је и „Само правно заокружена јавна својина је добра јавна својина“ који град Суботица реализује у сарадњи са општином Сента. У име суботичке локалне самоуправе уговор је потписао градоначелник Суботице Богдан Лабан.

12347_1.jpg 

Град Суботица ће кроз пројекат „Само правно заокружена јавна својина је добра јавна својина“ да се фокусира на легализацију (озакоњење) објеката који имају изузетан јавни значај. Наиме, легализација 50 објеката и етажирање још 10 објеката у јавној својини града Суботице су главни циљеви стављени пред пројектни тим који ће руководити процесом од снимања објекта; израде елабората геодетских радова, катастарско-топографских планова, пројекта геодетског обележавања и елабората спровођења; евентуалног брисања објекта; израде планова посебних делова и извештаја о затеченом стању објекта; уношења у евиденцију и пословне књиге града Суботице, до попуњавања података о имовини у Централној бази података.

Поред града Суботице, партнер на пројекту „Само правно заокружена јавна својина је добра јавна својина“ је општина Сента која кроз овај пројекат, као приоритет за решавање, препознаје проблем евиденције, израде прецизне базе података и попис имовине. Планирано је прецизно сагледавање стања 659 објеката, али због типа објеката који су неспорно у власништву јединице локалне самоуправе, сви они у овом кругу неће бити сагледани.

Уговор о додели бесповратних средстава између Владе Републике Србије (Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ), Града Суботице и Општине Сента потписан је 21. децембра  2018. године. Укупан буџет пројекта је 240.095 евра, а укупан износ бесповратних средстава 181.343 евра (75,53 одсто). Буџет града Суботице је 163.600 евра, а Сенте 76.495 евра.

Уочи церемоније свечаног потписивања уговора о донацијама за одобрене пројекте грант шеме Програма Exchange 5 и обележавања почетка њиховог спровођења присутнима су се обратили министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици, државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић, помоћник министра финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ, Марко Јовановић, и генерални секретар Сталне конференције градова и општине (СКГО) Ђорђе Станичић.

Укупна вредност 18 уговорених пројеката премашује 3,5 милиона евра, од чега донација Европске уније износи око три милиона евра, а остатак представља суфинансирање од стране корисника. Просечна вредност појединачног гранта је око 165.000 евра. Предвиђено трајање пројеката је од 12 до 18  месеци.

Пројекти ће се реализовати у оквиру Компоненте 1 Програма, а биће обухваћено 48 јединица локалне самоуправе (18 координатора и 30 партнера) као и неколицина других корисника (ЈКП, регионалне развојне агенције, организације цивилног друштва).

Програм Exchange 5 финансира Европска унија из средстава ИПА 2014. Министарство државне управе и локалне самоуправе је корисник у смислу индиректног управљања средствима, уговарачко тело је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ при Министарству финансија док је Стална конференција градова и општина имплементациони партнер.

Суштински корисници Програма, унапређеног управљања имовином и пружања односних услуга од стране локалне управе - јесу локалне самоуправе у Србији и грађани, односно локалне  заједнице.

12347_2.jpg