Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена школска слава Свети Сава

26.01.2019.

Школска слава Савиндан, која се 27. јануара прославља у част Светог Саве - утемељивача образовања и првог српског архиепископа, обележена је данас у школама широм Суботице свечаним приредбама и церемонијом ломљења славског колача.

12368_1.jpg 

Школска слава Свети Сава свечано је обележена у Основној школи „Ђуро Салај“. Кум славе је Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, а славски колач освештао је отац Драган Стокин. Свечаности су присуствовали и Наташа Алексић, члан Градског већа задужена за област образовања, која је била прошлогодишња кума славе, и народни посланик Милимир Вујадиновић. Наташа Алексић присуствовала је и обележавању Савиндана у ОШ „Свети Сава“ и ОиСШ „Жарко Зрењанин“.

Културно-уметничким програмом, у којем је учествовао и дечји хор „Искончићи", Савиндан је обележен и у ОШ „Кизур Иштван“. Ове године кум је Немања Симовић, члан Градског већа задужен за област спорта и омладине.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, присуствовала је свечаностима у основним школама, „Јован Микић“, „Иван Горан Ковачић“ и „Матко Вуковић“, у којој су отворени четврти „Дечји светосавски дани“.

Школска слава Свети Сава у Основној школи „Јован Микић“ обележена је достојанствено, уз пригодан програм који су с великом љубављу припремили наставници и ученици ове школе. Ломљење славског колача и освештање славског жита обавио је архијерејски намесник суботички, Миодраг Шипка, који је присутне поздравио беседом о Светом Сави. Кум славе је Миланка Костић, директор Фондације „Данило Киш“.

Савиндан је свечано обележен и у Основној школи „Иван Горан Ковачић“, у којој је, након ломљења славског колача и благосиљања кољива, које је обавио отац Илија, такође изведен пригодан програм који су приредили ученици и наставници те школе. Присутнима се обратила директор школе Бранка Бешлић. Кум славе је родитељ Ненед Мирков, а кумство ће следеће године преузети Јасмина Стевановић.

Школска слава Свети Сава свечано је обележена и у ОШ „Матко Вуковић“ у којој су, под слоганом „Срце ваше нека чува речи моје“ почели четврти „Дечји светосавски дани“. Ову, сада већ традиционалну манифестацију отворио је директор „Парк Палића“ Небојша Дарабош, овогодишњи кум школске славе који је кумство преузео од Јасмине Стевановић.

Сваки пут када се окупимо на Дан Светог Саве ми се присећамо човека, свеца, који нам је показао и својим животом и својим делима како треба радити. Тиме је обавезао све нас који живимо толико векова иза њега да учинимо све што је у нашој моћи да свет у коме ће наша деца живети буде много бољи и квалитетнији – истакао је, између осталог, Небојша Дарабош.

Присутнима се обратила и директор ОШ „Матко Вуковић“, Мирјана Стевановић. Ломљење славског колача и освештање славског жита обавио је архијерејски намесник суботички, Миодраг Шипка.

„Дечји светосавски дани“ почели су приредбом ученика ОШ „Матко Вуковић“, који су подсетили на осам векова аутокефалности српске цркве, а музичко- сценским изведбама подсетили на исконске људске врлине и Божје законе. Манифестација ће трајати до 1. фебруара.

Заменик секретара у Секретаријату за друштвене делатности, Магда Фехервари, присуствовала је обележавању школске славе Свети Сава у Хемијско-технолошкој школи и у ОШ „Сечењи Иштван“.

Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком власти. После полувековне забране, деведесетих година прошлог века поново се враћа као школска слава.

 12368_2.jpg