Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Манифестације

Представљен Речник бачких Буњеваца

22.02.2019.

Свечаном седницом у Плавој сали Градске куће, Национални савет буњевачке националне мањине прославио је други у низу националних празника Буњеваца „Дан оснивања првог Националног савета буњевачке националне мањине – 23. фебруар“.

 12432_1.jpg

Свечана седница почела је подношењем извештаја о раду БНС-а за последњих годину дана. Друга тачка била је резервисана за доделу признања која су пре неколико година установљена од стране Савета, а додељују се за посебан допринос у неколико области. Трећу тачку Дневног реда, али и национални празник, обележило је представљање Речника бачких Буњеваца (Ричника бачки Буњеваца) у издању Матице српске, као и Граматичког и правописног приручника буњевачког језика, чији је издавач Национални савeт буњевачке националне мањине.

Председница НСБНМ др Сузана Кујунџић Остојић изјавила је, тим поводом, да је прошле године, после избора за националне савете националних мањина, оформљен четврти сазив Савета, да је прошле године изашао и нови Закон о националним саветима и националним мањинама, а да је 2018. испраћена објавом у Просветном гласнику да је изборни предмет буњевачки говор са елементима националне културе преименован у буњевачки језик са елементима националне културе.

– Одобрени су и Планови и програми за изучавање изборног предмета у средњим школама, а из штампе је изашао и Речник бачких Буњеваца који смо дуго чекали. Нема ситуације, речи и ствари у буњевачком језику које се не налазе у њему. Такође, завршили смо Граматички и правописни приручник за буњевачки језик који захтева још много рада, попут оног на Речнику, ал ће, засад, он бити довољан за предаваче и новинаре који се служе буњевачким језиком, као основа за даљи рад и одређени стандард буњевачког језика. У наредном периоду очекује нас посао око изборног предмета за средње шкoле. Логично би било, с обзиром на то да имамо изборни предмет за будуће предаваче на Педагошком факултету, етно-културна историја Буњеваца, да у наредном периоду имамо и лекторат за буњевачки и на универзитетском нивоу – истакла је Сузана Кујунџић Остојић.

Присутне је, у име локалне самоуправе и градоначелника Суботице Богдана Лабана, поздравила и празник честитала Мирослава Бабић, члан Градског већа задужена за област културе, а честиткама су се придружиле представнице Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне заједнице.  

– Национална шароликост Суботице је део њене историје, као и Буњевци који су оставили и остављају свој траг у стваралаштву. Највећи број националних савета своја седишта имају управо у нашем граду, буњевачки, хрватски и мађарски, а ту су и представништва nационалнih савета Јевреја и Немаца. Локална самоуправа ће и у наредном период бити подршка мањинама у области културе, просвете, информисања и очување традиције – нагласила је Мирослава Бабић.

Посебна признања од стране Националног савета буњевачке националне мањине добили су:

Звонко Богдан  - Признање „Иван Антуновић“ (за посебан допринос на очувању националног идентитета Буњеваца);
Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне заједнице – Признање „Мијо Мандић” (за посебан допринос у области образовања Буњеваца);
Министарство просвете, науке и технолошког развоја – Признање „Мијо Мандић” (за врхунски допринос у области образовања Буњеваца);
Мартин Хенцелман – Признање „Амброзије Шарчевић” (за посебан допринос у области научно-истраживачког рада о Буњевцима);
Марија Бојанин (постхумно) – Признање „Амброзије Шарчевић” (за посебан допринос у области научно-истраживачког рада о Буњевцима);
Невенка Башић Палковић – Признање „Мара Ђорђевић Малагурски” (за посебан допринос у области културе Буњеваца);
Наташа Стантић – Признање „Калор Милодановић” (за врхунски допринос у области информисања на буњевачком језику);
Синиша Тиквицки – Признање „Калор Милодановић” (за врхунски допринос у области информисања на буњевачком језику).