Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Представљени јавни позиви и конкурси НСЗ

06.03.2019.

Национална служба за запошљавање је у просторијама Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа послодавцима представила јавне позиве и конкурсе Националне службе за запошљавање за 2019. годину. Реч је о 12 јавних позива и конкурса који се односе на реализацију финансијских програма и мера активне политике запошљавања у овој години.

12451_1.jpg

Заменик директора НСЗ, Петар Јарић, казао је да је за реализацију програма и мера активне политике запошљавања у 2019. години опредељено 4,55 милијарди динара, од којих је из Буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом обезбеђено 550 милиона динара.

Циљ скупова који се одржавају широм Србије је да се мере које спроводи НСЗ што боље представе и приближе послодавцима и незапосленим лицима. Сви јавни позиви направљени су тако да помогну послодавцима да пронађу радну снагу, а да лица која немају довољно квалификација могу да одговоре потребама тржишта рада – нагласио је Петар Јарић.

Опредељеним средствима у висини од 4,55 милијарди динара планирано је да се, на нивоу државе, обухвати око 135.600 незапослених, укључујући и 7.400 особа са инвалидитетом. Овим средствима додаће се и новчана средства из претприступних фондова ЕУ, али и значајна средства локалних самоуправа.

Директор Покрајинске службе за запошљавање НСЗ, Снежана Седлар, рекла је да је ово низ мера за директну, интерактивну комуникацију са послодавцима који су једна од циљних група НСЗ, поред незапослених лица или оних лица која траже промену запослења.

– Ми желимо да представимо и објаснимо све оно што нудимо, да информишемо послодавце са којима смо до сада сарађивали, али и да се много нових послодаваца укључи у наш сет мера које имамо – казала је, између осталог, Снежана Седлар.

Члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, Срђан Самарџић, подвукао је да суботичка локална самоуправа подржава мере и активности које спроводи НСЗ.

– Локална самоуправа подржава те мере у виду стварања једног доброг пословног амбијента и повољне инвестиционе климе за домаће и стране инвеститоре, као и за проширење капацитета постојећих привредних друштава и предузетника. На 21. седници Скупштине града, одржаној 26. фебруара, усвојен је Локални акциони план запошљавања за 2019. годину за Суботицу који је основни инструмент за спровођење  активне политике запошљавања и препознавање и дефинисање свих мера које воде ка повећавању запослености у граду – рекао је Срђан Самарџић.

Директор Националне службе за запошљавање, Филијала Суботица, Душан Торбица, истакао је да је број незапослених за 20 одсто мањи него у истом периоду прошле године и да се бележи тренд смањења незапослености што је, како је навео, последица отварања нових радних места.

Присутна је и мобилност радне снаге, све више незапослених из суседних општина долази да ради у Суботицу. У циљу даљег смањења незапослености сетом финансијских подстицаја помажемо незапосленима  да дођу до посла, а послодавцима до квалитетне радне снаге. Поред стручне праксе, која омогућава младима да стекну прва радна искуства, ове године уведени су програми за приправнике са факултетом и средњом школом, обуке за стицање радних вештина и знања за оне који су неквалификовани, обуке за познатог послодавца и за тржиште рада, програми за запошљавање теже запошљивих лица, за самозапошљавање, субвенције за особе са инвалидитетом… – рекао је Душан Торбица.

На евиденцији суботичке филијале Националне службе за запошљавање је 8.200 људи, од којих је 4.800 из Суботице.