Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Мобилни тимови за инклузију Рома добили 30 аутомобила и рачунара

11.03.2019.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић и генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО) Ђорђе Станичић свечано су уручили кључеве 30 аутомобила и лаптоп рачунаре представницима градова и општина који имају успостављене мобилне тимове за инклузију Рома.

12458_1.jpg 

Аутомобиле, марке „фијат типо“, и 30 рачунара донирала је ЕУ у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који реализује СКГО, а главни корисник је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Уз истицање да грађани ромске популације заслужују више пажње и посвећености и да они морају да имају једнаке могућности као сви грађани Србије, министар Ђорђевић је поручио да су Роми равноправни грађани Србије и да ће Влада Србије све учинити, у оквиру своје надлежности, да се они тако увек и осећају.

– Србија је земља у којој живи много нација и Влада Србије подједнако брине о свима, пружајући им једнака права и услове живота и рада. Поносни смо на чињеницу да представљамо прави пример међусобног функционисања народа, који могу да следе и друге земље. Желимо да Роми знају да држава чини све да им помогне како би и они могли, својим ангажовањем и вољом да буду део Србије и равноправно учествују у њеном развоју – рекао је Ђорђевић.

Сем Фабрици је казао да ће додела аутомобила и рачунара мобилним тимовима који се баве инклузијом Рома омогућити боље и лакше остваривање услуга намењених ромској заједници.

– Те услуге односе се на социјалну заштиту, здравство, запошљавање и друге области. А возила ће представницима локалних самоуправа пружити прилику да посете и оне припаднике ромске заједнице који живе у веома удаљеним местима – казао је Фабрици.

Зоран Лакићевић је нагласио да је формирањем мобилних тимова постигнуто рационалније коришћење локалних институционалних ресурса, да је координисан приступ у пружању услуга и да су услуге корисницима постале брже и веће.

Ђорђе Станичић је оценио да у оснаживању свеукупног положаја ромске популације у локалним заједницама у Србији веома важну улогу имају мобилни тимови који се тиме баве.

– На овај начин остварујемо и повезивање Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, која је донета на националном нивоу са локалним акционим плановима за инклузију Рома – објаснио је Станичић.

 12458_2.jpg

Церемонија примопредаје возила организована је данас, на платоу испред главног улаза Палате Србије, у Београду. У име суботичке локалне самоуправе аутомобил и лаптоп рачунар преузео је члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић.