Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Представљене студије развоја 50 потенцијалних бањских локалитета на подручју АП Војводине

15.03.2019.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у сарадњи са Рударско-геолошким факултетом Београдског универзитета и стручним ауторским тимом са Архитектонског и Медицинског факултета у Београду представио је, у Великој сали Скупштине АП Војводине, студије о развоју балнеолошког потенцијала Војводине. Након двогодишњег рада дефинисано је и препознато педесет најперспективнијих локација на територији покрајине које би требало да омогуће да се у туристичке, рекреативне и здравствене сврхе у функцију ставе ове локације.

 12472_1.jpg

Студије је израдио Секретаријат у сарадњи са Рударско-геолошким факултетом Универзитета у Београду, и оне представљају свеобухватну анализу потенцијала природног лековитог фактора, која поред подземних вода укључује и лековита блата, гас и климу. Сам предмет и обим истраживања укључивао је мултидисциплинарни тим стручњака.

– Ово је историјски подухват за будуће генерације. Студије би требало да доведу не само нове инвестиције, кроз јавно-приватно партнерство, већ и повећање броја ноћења, посета, као и потрошње новог туристичког таласа, али и до запошљавања, смањења трговинског дефицита. Определили смо се за модел гринфилд инвестиција у бањском и здравственом туризму. На локалним самоуправама је да определе модел улагања – рекао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и додао да је управо у здравственом и велнес туризму највећа мултипликација, евидентирана и до седам пута на један уложен динар.

Уз истицање да занављање, реконструкција и приватизација постојећих бања не може за кратко време да доведе до стварања нове материјалне вредности и остварења свих задатих циљева, он је навео да је тренутно у изградњи велнес и спа центар у Врднику и аква парк на месту термалног базена у Суботици, а да бројност наменских посета потврђује да ће и истражене локације обухваћене студијом ући у инвестициону фазу.

Представљајући студије и начин њихове израде, редовни професор Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду проф. др Дејан Миленић нагласио је да студије представљају другу, детаљну фазу истраживања, на основу којег је формирана основа за унапређење туристичких производа пре свега кроз инвестирање у природне лековите ресурсе са циљем развоја туристичке понуде на одржив и савремен начин. Циљ истраживања, како је рекао, јесте формирање стратешких докумената за развој бањског туризма утемељених на потенцијалу природног лековитог фактора.

Миленић је казао да су дефинисана три банеолошка рејона са одговарајућим подрејонима, као и потенцијални локалитети погодни за експлоатацију природног лековитог фактора на различитим нивоима и наменама. Практичан значај се огледа у сложеном дефинисању односа природног лековитог фактора са тренутним и будућим корисницима у циљу планирања и извођења даљих истраживања, и имплементације акционих планова за развој здравствене гране туризма.

Одређено је укупно шест категорија експлоатације природног фактора на одабраним локацијама у Војводини и то су јавне чесме, експлоатација лековитог блата, јавна купатила, wellness и spa, спортско-рекреациони центри, аква паркови, специјалне болнице и рехабилитациони центри. Ствара се јасна слика да је балнеолошки потенцијал у већој мери равномерно распоређен, те на територији свих седам административних округа постоје потенцијалне локације подземних вода и блата као природног лековитог фактора.

У име суботичке локалне самоуправе презентацији студија развоја 50 потенцијалних бањских локалитета на подручју АП Војводине присуствовао је Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.