Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Делегација норвешке регије Нордланд посетила Суботицу

19.03.2019.

Делегација регије Нордланд (Краљевина Норвешка), предвођена председницом Скупштине Нордланда Соњом Стин, данас је, у оквиру посете АП Војводини, посетила Суботицу заједно са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором, потпредседником Скупштине АПВ Дамиром Зобеницом и њиховим сарадницима. У име суботичке локалне самоуправе и градоначелника Богдана Лабана, делегације су, у Градској кући, примили заменица градоначелника Тимеа Хорват и члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње Срђан Самрџић.

12483_1.jpg 

Овом посетом, трећом по реду од 2016. године, поново је исказана заједничка жеља АП Војводине и ове норвешке регије да негују пријатељство и надограђују своје односе, као и да их употпуне конкретним садржајима сарадње.

Иштван Пастор је подсетио на блиске историјске везе са Нордландом, као и на то да је 2017. године обележена 75. годишњица „Крвавог пута“, када је у Норвешку интернирано око 4.500 југословенских ратних заробљеника из Кикинде, Меленаца, Ниша, Прокупља и других места.

– Није случајно што смо данас у Суботици, јер овај град има много тога да покаже. Суботица може и треба да тражи и у овој сарадњи своју шансу, нарочито имајући у виду инвестиционе потенцијале, као и туристичке који ће достићи свој пун капацитет након реализације започетих инвестиција на Палићу. Мислим да ћемо заинтригирати наше госте и да ће, као и увек понети добре утиске одавде – истакао је Пастор.

Срђан Самарџић је истакао да су Норвежанима представљени инвестициони и туристички потенцијали нашег града и нове могућности за сарадњу.

- Препознали смо већ неколико праваца сарадње и на нама је да их убудуће упознамо и реализујемо – најавио је Самарџић.

Соња Стин је рекла да Војводина и Нордланд дуго сарађују у овиру учешћа у раду Скупштине европских региона (АЕР), као и на нивоу локалних самоуправа. Она је додала да се тражи могућност за унапређење и конкретизовање те сарадње и да се она, као председница Скупштине Нордланда, труди да се сарадња на нивоу локалних самоуправа подигне на нешто виши ниво.

– Град Бодо сада подноси кандидатуру за Европску престоницу културе 2025. године, те су нам искуства Новога Сада у овом процесу од велике користи. Такође идемо и у правцу сарадње малих предузећа и ИТ сектора и сматрам да се сарадња и пријатељство између Нордланда и Војводине шири као кругови у води – поручила је Соња Стин.

Након разговора са Тимеом Хорват и и Срђаном Самарџићем, гости из Норвешке обишли су обновљено здање суботичке Синагоге, једног од најимпресивнијих сакралних објеката сецесијског стила у Европи.

Гости из Норвешке имали су прилику да посете и Палићко језеро, као и да виде градилиште будућег велнес центра, чија изградња је у току.

 12483_2.jpg