Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Светски дан воде

22.03.2019.

– Агенда Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године не односи се само на законодавство и прописе. Акценат је на обликовању ставова, културе и повећању свести. Управо из тих разлога, Скупштина града Суботице заједно са ЈКП ’Водовод и канализација’ Суботица и Водном агенцијом Подунавског региона организује са нашим малишанима и децом старијег узраста из основних школа пројекат ’Aquarius – Vodni agent Dunavske regije’ – рекао је председник Скупштине града Суботице Тивадар Бунфорд на данашњој прес-конференцији у медија-центру Градске куће уприличеној поводом обележавања 22. марта, Светског дана воде.

12491_1.jpg 

У оквиру овог Пројекта деца добијају одговоре на многа питања о води – зашто је вода важна, како долази на површину и до наших славина, ко брине о водоводној и канализационој мрежи, где отиче употребљена вода, навео је Бунфорд и додао да је за подизање свести и одговорног односа према води најзначајније то што деца из осам основних школа на савремен и прецизан начин мере потрошњу воде свакодневно и упоређују своја искуства са другом децом из суботичких школа и Дунавског региона.

– Поред тих осам школа, ове године ће деца шестих разреда из две основне школе: ’10. октобар’ и ’Мирослав Антић’ на Палићу, посетом суботичком ’Водоводу’ увидети да је пут воде, њена прерада, производња и дистрибуција веома озбиљан посао. Након тога, развијаће свест о значају воде и њене рационалне потрошње, као и бриге за заштиту животне средине, у истраживачким и креативним радионицама. На крају, у Европској недељи одрживог развоја, најбољи радови ће бити награђени у оквиру квиза такмичења између екипа ове две школе, где ће одмерити знања о води, ’Водоводу’, граду Суботици и језерима Палић и Лудаш – казао је Бунфорд.

Уз истицање да у свим овим активностима, поред 400 деце, учествују и њихови наставници и родитељи, Тивадар Бунфорд је нагласио да је почела реализације за нас веома важног пројекта „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и језера Лудаш“.

Руководилац Јединице за управљање пројектом „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и језера Лудаш“, Ервин Молнар, подсетио је да је средином новембра 2017. године закључен уговор о финансирању између немачке „KfW“ банке, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС, Града Суботице, ЈП „Палић Лудаш“ и ЈКП „Водовод и канализација” и да је уговор о финансирању потписан на износ донације од 6,5 милиона евра.

У структури улагања финансијских средстава, навео је, у овом моменту предвиђа се издвајање од: 6,44 одсто за унапређење УПОВ; 40,43 одсто за проширење канализационе мреже насеља Палић; 26,37 одсто за изградњу спојног потисног вода; 23,83 одсто за изградњу заштитног појаса, осматрачница и пешачко-бициклистичке стазе и 2,93 одсто за биоманипулацију.

– Пројекат је званично започео 10. септембра 2018. године, када је ангажован стручни консултант, који је  у међувремену извршио анализу стања и саставио нацрт почетног извештаја, чије коначно усвајање се и даље чека. Неке од инвестиционих мера пројекта захтевале су додатне анализе, по окончању којих ћемо имати и завршен почетни извештај, док су мере које су биле спремне за имплементацију добиле одобрење од стране банке и нашег министарства, те су у складу са тим и започете – нагласио је Молнар.

Највећи застој, подвукао је, настао је код анализе суботичког пречистача отпадних вода, где је „КфW“ банка послала независног експерта да изврши додатне анализе како би се утврдило на који начин можемо додатно да побољшамо рад постројења.

– С обзиром на то да највећи део воде језера Палић и Лудаш добијају преко пречистача, неопходно је да он буде у што бољем стању, па смо, узимајући у обзир мали износ средстава који је претходно био одређен за унапређење постројења, почели да тражимо додатни извор финансирања како би инвестиција дала што бољи резултат – рекао је Молнар.

Он је казао да инвестиционе мере које су већ започете подразумевају изградњу заштитног појаса око оба језера и да то конкретно значи да је у току израда пројекта такозваног „Зеленог појаса“, који подразумева крчење инвазивних биљака и садњу аутохтоних врста које ће да изолују штетно дејство пољопривредних активности и тиме сачувају воду.

– У оквиру заштитног појаса постојаће инспекцијска стаза коју ће користити управљач ЈП ’Палић-Лудаш’ и осматрачнице које ће бити доступне за јавност, док ће око ИВ сектора језера Палић бити пројектована пешачко-бициклистичка стаза. Средства која су обезбеђена пројектом биће усмерена ка изградњи комплетног ’Зеленог појаса’ и изградњи дела бициклистичке стазе, односно њене прве фазе, која се ослања на постојећу инфраструктуру у туристичком делу ИВ сектора језера Палић – истакао је Ервин Молнар.

На данашњој прес-конференцији представницима медија обратили су се и директор ЈКП „Водовод и канализација“, Ђерђ Шугар, који је говорио о расписаном тендеру за проширење канализационе мреже насеља Палић и изградњу спојног потисног вода, као и представник ЈП „Палић-Лудаш“ Тамаш Винко, који је рекао да биоманипулација почиње наредне недеље.

О значају и садржају пројекта „Aquarius – Vodni agent Dunavske regije“ говорили су аутор пројекта Петар Дорословачки, директор ОШ „10. октобар“ Мелинда Ђурић Киш и Марта Шереш, директор ОШ „Мирослав Антић“, Палић.

12491_2.jpg