Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Михаљ Њилаш у посети Суботици

26.03.2019.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, са сарадницима, посетио је Суботицу. У оквиру данашње посете, Михаљ Њилаш се састао прво са градоначелником Суботице Богданом Лабаном, замеником градоначелника Тимеом Хорват и секретаром Секретаријата за друштвене делатности Јасмином Стевановић, након чега је одржао састанак са директорима суботичких основних и средњих школа.

12495_1.jpg 

Покрајински секретар похвалио је сарадњу са Суботицом и додао да је у оквиру заједничких напора, у протекле три године, уложено 165 милиона динара, од којих је 144 милиона издвојено за унапређивање образовања, а 21 милион динара за пројекте у вези с националним мањинама и службеном употребом мањинских језика. Та средства, истакао је, обезбеђена су делом из буџета  Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, а делом из буџета Управе за капитална улагања АПВ.

Градоначелник Богдан Лабан навео је да је током протекле три године обновљено 12 основних и средњих школа.

- Издвојио бих Хемијско-технолошку школу, јер смо управо у њу уложили највише, а почетком априла, планирамо и да је отворимо. Између осталог, та школа је добитник Светосавке награде за 2018. годину. У последње три године, у сектору образовања уложено је око 380 милиона динара. Покушавамо да на сваки начин омогућимо нашим ђацима, наставницима и учитељима адекватне услове за рад и желимо да будемо поносни на резултате које наше школе постижу – нагласио је градоначелник Лабан.

У оквиру ове посете, секретар Њилаш и његови сарадници састали су се и са директорима основних и средњих школа са територије града Суботице, како би разговарали о побољшању услова у образовању. Секретар их је саветовао да буду стрпљиви уочи конкурисања, јер ће, како је рекао, свако доћи на ред. Представнике школа поздравила је и в.д. помоћника покрајинског секретара за образовање Биљана Кашерић. Она је присутне охрабрила да се обрате Секретаријату, уколико наиђу на било какав проблем при свом раду.

Представници покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу, националне мањине – националне заједнице, по завршетку састанка, посетили су четири школе, како би утврдили на који начин су утрошена средства добијена путем конкурса 2018. године. Гимназија „Деже Костолањи” је 904.328,80 динара уложила у набавку опреме за образовање и реконструкцију видео-надзора, Основна и средња школа „Жарко Зрењанин” 3.005.406,64 динара за пројектно планирање и замену столарије, Основна школа „Свети Сава” 6.068.276,00 динара је издвојила за набавку опреме и столарске радове, док је Основна школа „Хуњади Јанош” у Чантавиру 7.452.121,60 динара утрошила за набавку интерактивних и белих табли и пројектора, инвестиционо одржавање објекта и стручно усавршавање „Савремени наставник”.

Напослетку, Њилаш је закључио да се мора и надаље – у складу с новим потребама – улагати у школство и пружати адекватна подршка свим васпитно-образовним установама на територији АП Војводине.

 12495_2.jpg