Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министар Зоран Ђорђевић посетио Суботицу

27.03.2019.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је Суботицу. Након разговора са градоначелником Суботице Богданом Лабаном и чланом Градског већа задуженим за област спорта и омладине Немањом Симовићем, у Градској кући, министар Ђорђевић је обишао Удружење слепих и слабовидих Суботица.

12498_1.jpg 

После састанка у Градској кући и разговора о сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и града Суботице, обишли смо и Удружење слепих и слабовидих, рекао је министар Ђорђевић, и додао да је посета разним удружењима у овој области један од задатака Министарства.

– Ми сваке недеље одвојимо по један дан да у два или три града обиђемо наше установе како бисмо видели у каквим условима раде и шта им је потребно. Захтеви које од тих удружена добијамо на папиру разликују се од реалне ситуације на терену. Удружењу слепих и слабовидих у Суботици има проблема са прозорима, јер се просторије удружења налазе у старој, заштићеној згради. Тај проблем ћемо решити чим буде издата дозвола за замену прозора. Особама са инвалидитетом, дакле и слепим и слабовидим, веома је битна подршка коју би имали не само од града Суботице него и од Министарства, у смислу приступачности. Зато битни објекти у Суботици убудуће морају да буду приступачни за све особе са инвалидитетом, морају да имају такозване тактилне табле на улазу како би особе са инвалидитетом, ако дођу саме, могле да се снађу и што брже дођу до онога шта им треба. Договорено је да сада тактилне табле поставимо у Градској кући и ПИО фонду – истакао је министар Ђорђевић.

Он је подвукао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, заједно са градом Суботицом, намерава да помогне свим удружењима у овом граду о којима се данас разговарало, а не само Удружењу слепих и слабовидих.

Градоначелник Лабан је рекао да град Суботица настоји да максимално помогне  мере које за циљ имају смањење сиромаштва и рањивости појединаца који нису способни да себи обезбеде основне услове за живот било због болести, инвалидности или старости.

– За област социјалне заштите у 2019. години из градског буџета издвојено је укупно 334 милиона динара што је у односу на укупан буџет 4,20 одсто, а у односу на претходну годину у области социјалне заштите повећали смо издвајања за 5,5 одсто. Помажемо делатност близу 50 суботичких удружења у овој области, а једно од тих је и Удружење слепих и слабовидих за чије смо функционисање у претходној години издвојили близу 750.000 динара. Поред тога, помогли смо сређивање просторија које нису биле адаптиране 30 година, и издвојили средства за помоћ овом удружењу која се односи на спортске активности његових чланова. Сигуран сам да ћемо уз помоћ Владе Србије и ресорног министарства наставити са оваквим акцијама – нагласио је Богдан Лабан.

Председник Удружења слепих и слабовидих, Весо Аврам, захвалио се министру Ђорђевићу и градоначелнику Лабану на посети Удружењу.

– Члан сам Удружења већ 50 година и ово је први пут да министар дође у једно овако мало удружење, да нам посвети пажњу и стави до знања да слепи и слабовиди нису на маргинама овог друштва – казао је Весо Аврам.

12498_2.jpg