Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Нови изглед дечјег игралишта у ЗОО врту на Палићу

01.04.2019.

У оквиру сарадње града Суботице, УНДП, Комесаријата за избеглице и миграције и Зоолошког врта „Палић“, млади из Суботице и мигранти из привременог прихватног центра у заједничкој радној акцији уредили су дечје игралиште у ЗОО врту на Палићу и на тај начин допринели лепшем и подстицајнијем окружењу за све посетиоце, а поготово оне најмлађе. Дечје игралиште добило је нови изглед пред овогодишњу сезону посета, а поред фарбања дечјих справа за играње у парку ће, уз подршку Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији, бити постављен нови мобилијар за одмор и одлагање отпада.

12511_1.jpg 

У име града Суботице, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић изразио је захвалност Европској унији и свим њеним партнерима који дају подршку управљању миграцијама на територији Републике Србије, пре свега Програму Уједињених нација за развој (УНДП), на организацији уређења дечјег игралишта у Зоолошком врту на Палићу.

- Поред уређења дечјег игралишта и донације која се огледа у новом мобилијару за одмор и одлагање отпада, веома је важно и дружење између деце из основних школа, волонтера Канцеларије за младе и миграната из Ирана и Авганистана смештених у транзитно-прихватном центру у нашем граду. У привременом прихватном центру тренутно борави 58 миграната, односно 14 породица. Данашња акција прилика је да се сви заједно дружимо и дамо  допринос уређењу палићког Зоолошког врта који је један од најлепших у региону – истакао је Ђукановић.

Менаџер пројекта Подршка ЕУ општинама и градовима у којима бораве мигранти, Јелeна Марић Луковић, подсетила је да је Суботица град који од 2015. године бележи јак транзит великог броја избеглица и миграната, а у протеклих деценију и по једно од чворишта и главних раскрсница на њиховом путу ка бољем животу.

-Задовољство је да заједно са Градском управом, волонтерима Канцеларије за младе и наравно избеглицама и мигрантима који су смештени у овдашњем транзитном центру имамо прилику да урадимо нешто добро за туристичку понуду Палића. Ова акција је прилика да оплеменимо један амбијент и да наши гости који неко време бораве у прихватном центру покажу гест солидарности и захвалности грађанима – нагласила је Јелена Марић Луковић.

Захвалност суботичкој локалној самоуправи, Комесаријату за избеглице и миграције и УНДП на иницијативи да се фарбањем улепша дечје игралиште изразио је и директор Зоолошког врта „Палић“ Петар Савић. Он је рекао да ЗОО врт на Палићу годишње посети више од 150.000 посетиоца, од којих половину чине деца, и да је ова донација утолико већа ако се у обзир узме да ће у њој моћи да уживају најмлађи, а уједно и најмилији гости ЗОО врта.

Уређењу дечјег игралишта у Зоолошком врту „Палић“ присуствовала је градски менаџер Загорка Панић.

 12511_2.jpg