Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Локалне заједнице у борби против трговине људима

04.04.2019.

У оквиру пројекта „Од опасности до сигурности: Унапређење заштите жртава трговине људима у Србији”, који спроводе  Међународни комитет спаса, Удружење грађана „Атина” и Локални тим за борбу против трговине људима  града Суботице данас је у хотелу „Галерија“ почео дводневни тренинг на тему „Локалне заједнице у борби против трговине људима“. Тренинг је подршка институцијама и организацијама у јачању  стратешког система и одговора на трговину људима.

12520_1.jpg 

- Посебна пажња биће посвећена  карактеристикама, препознавању, пријављивању и документовању  случајева трговине људима  али ће у том контексту бити речи и о миграцијама - истакао је координатор Локалног тима за борбу против трговине људима Илија Ђукановић.

Заменик вишег тужиоца у Вишем тужилаштву у Суботици Бранислав Ранков нагласио је да се годишње процесуирају три, четири кривичне пријаве за кривично дело трговине људима.

- Најчешће жртве трговине људима су женске особе старости од 20 до 40 година. То су углавном трговина људима повезана са проституцијом и кријумчарењем људи, као и радном експлоатацијом – рекао је Бранислав Ранков.

Према званичним статистикама Центра за заштиту жртава трговине људима који ради под окриљем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Србији је у 2018. години пријављено 190 сумњи на трговину људима.

Од тог броја формално је идентификовано укупно 78 жртава трговине људима. Највећи број жртава су грађани Србије, њих 71, а међу идентификованим има и страних држављана и то из Пакистана, Нигерије, Камеруна, Албаније и Данске. Њих  34 је сексуално експлоатисано, 12 радно, 8 девојчица је било принуђено на брак, остало су жртве присилне прошње и приморавања на вршење кривичних дела.