Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одлични односи и међусобно уважавање Србије и Мађарске

15.04.2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Суботици, након заједничке седнице влада Србије и Мађарске, да је на овом састанку закључено да је право време да две земље почну да раде на свеобухватном уговору о стратешком партнерству. Брнабић је, на  заједничкој конференцији за новинаре са премијером Мађарске Виктором Орбаном, истакла да су односи Србије и Мађарске пример како изгледа међусобно уважавање и поштовање и да ако неке земље треба да имају уговор о свеобухватном стратешком партнерству, онда су то свакако Србија и Мађарска, на чему ће се радити у наредном периоду.

12561_1.jpg 

Брнабић је изразила велику захвалност Мађарској на снажној и континуираној подршци процесу евроинтеграција Србије, на балансираном ставу према питању Косова и Метохије, као и на односу према српској националној мањини у Мађарској.

Премијерка је упутила захвалност Орбану и на, како је рекла, великом доприносу очувању српске културне баштине у Мађарској и унапређењу права и слобода српске националне мањине у тој земљи, указавши на то да су јој представници Срба у Мађарској рекли да могу само у суперлативу да говоре о ономе што тамошња влада ради за њих.

Према њеним речима, српска национална мањина је прошле године добила додатних 3,2 милиона евра за програме подршке очувања српског језика, школа, цркве и културно-историјске баштине.

Премијерка је, такође, истакла и да постоји одлична сарадња државе Србије са Националним саветом мађарске националне мањине. То је, како је нагласила, још један показатељ како треба да изгледају добросуседски односи и међусобно уважавање и поштовање.

Захваљујем Мађарској на подршци и искреном односу и великом пријатељству према Србији, рекла је Брнабић.

Србија је кренула у припремне радове за изградњу деонице Турског тока кроз нашу земљу, навела је премијерка и најавила да ће до краја месеца бити издате и грађевинске дозволе за прве две деонице, а након тога следи и званично отварање радова.

Говорећи о важности инвестирања у Србију, Брнабић је истакла да је приоритет Владе економски раст, отварање нових радних места и могућност избора посла за грађане Србије, што самим тим утиче и на повећање плата и бољи животни стандард.

Брнабић је рекла да су мађарске инвестиције у Србију не само добродошле, већ су истовремено и веома важан елемент наше економије, и додала да се са том земљом преговара о новим улагањима, посебно у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Премијер Мађарске је пренео да је током данашње заједничке седнице у Суботици највише речи било о отварању нових граничних прелаза и о даљој економској сарадњи.

Орбан је подсетио на то да путовање возом од Београда до Будимпеште сада траје осам сати, а да је циљ да се инвестира у железницу и граничне прелазе како би путовање између две престонице трајало краће.

Он је рекао да је био запањен када је видео којом брзином Србија напредује у смањењу државног дуга и какво је стање сада у њеном буџету.

Волимо да сарађујемо са Србијом јер увек нешто ново научимо,  што можемо да применимо код куће, нагласио је Орбан, упутивши позив Влади Србије да дође у Мађарску, како би се разговарало о будућим плановима.

Он је поново изразио наду да ће се Србија ускоро прикључити ЕУ јер је то у интересу свих, и нагласио да су и у Мађарској и у Србији људи заинтересовани за политичку стабилност.

Када постоји политичка стабилност, тада постоји и економски раст. У том случају треба да искористимо све предности, закључио је председник Владе Мађарске.

12561_2.jpg