Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Жене живе и на селу

16.04.2019.

Трибина у оквиру пројекта „Жене живе и на селу”, чији је циљ оснаживање жена у руралним пределима, одржана је вечерас у Месној заједници „Нови Жедник“. Истоимена кампања покренута је, симболично, 8. марта ове године статусном конференцијом у Дому Народне скупштине Републике Србије и спроводи се под покровитељством председнице НСРС, Министарства за рад, борачка и социјална питања и Министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

12565_1.jpg 

У име суботичке локалне самоуправе присутним женама обратила се помоћница градоначелника за област економског развоја и међународне сарадње Загорка Панић, истичући да жене не смеју да буду запостављене и да им се мора омогућити економска равноправност, здравствена подршка и достојанствен живот. Она је подвукла да је град Суботица, подржавајући ову трибину, исказао жељу да учествује у овој кампањи и на тај начин подстакне повећање видљивости жена на селу.

- Жене на селу представљају важан потенцијал за друштвени развој. Битно је да младим женама покажемо да живот на селу може да буде леп и квалитетан, али да то не можемо да им омогућимо без подршке Владе Републике Србије, Покрајинске владе, локалних самоуправа, програма за рурални развој. Потребно је да дођемо до њих и чујемо шта је то што можемо заједнички да решавамо – рекла је Загорка Панић.

Град је већ једним делом, како је нагласила,  кроз улагања у инфраструктуру, изградњу здравствених и образовних установа, вртића, садржаја за спорт и рекреацију, почео да побољшава квалитет живота у сеоским деловима града, како би разлике биле мање и како би сви становници имали исте услове за живот.

- Град је у буџету предвидео и средства за подстицање предузетништва, запошљавања, где ће жене са села имати предност. Град Суботица је поднео захтев за суфинансирање програма субвенција послодаваца који запошљавају теже запошљиве категорије, субвенције за самозапошљавање и програм јавних радова. Обезбеђена су и средства у буџету за родно буџетирање - навела је Загорка Панић.

На трибини су о својим искуствима живота на селу, о стереотипима патријархалне средине, али и предностима живота на селу, говориле учеснице панела, директорка Основне школе у Новом Жеднику Сузана Николић, учитељица Славица Бјелић, власница пољопривредног газдинства Ангелина Вилус и пензионерка Госпова Дакић. Током трибине промовисани су и превентивни прегледи, као један од значајнијих сегмената бриге о здрављу и уприличено бесплатно мерење крвног притиска и шећера у крви.

Апел да брину о здрављу, женама је упутио и пуковник проф. др Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога, подсетивши на поражавајућу статистику Србије у погледу смртности жена од малигних обољења. Своје учешће у трибини је искористио да женама које сматра јачим делом популације, упути поруку да своју снагу коју доказују кроз бригу за сина, мужа, оца, или брата, стављајући себе у други план, преусмере према бризи и одговорном односу према свом здрављу и редовно се одазивају на превентивне прегледе.

12565_2.jpg