Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана трибина „Кошаре – битка која траје“

22.04.2019.

Химном Републике Србије „Боже правде“ у извођењу а капело састава „Србски православни појци“ вечерас је, у препуној Великој већници Градске куће, отворена трибина „Кошаре – битка која траје“, организована с намером да допринесе бољем разумевању значаја битке која је представљала и покушај укидања границе између територије Kосмета и Албаније. Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, обраћајући се присутнима, истакао да су Кошаре симбол одбране земље и државне границе, једна од најсуровијих и најтежих битки у новијој српској историји, битка за коју они који су је преживели кажу да је била пакао на земљи.

12577_1.jpg 

Уз позив да се великим аплаузом поздраве не само гости трибине него и сви учесници битке који су своје животе и судбине својих породица ставили на олтар отаџбине - битке која је однела 108 живота, а донела много рањених и инвалида, градоначелник Лабан је рекао да је наша обавеза да чувамо сећање на њихову жртву, на њихов самопрегор.

– Наша је дужност  да борцима који су тамо учествовали и породицама погинулих пружимо  организовану помоћ у здравственој, социјалној заштити и побољшању услова живота – казао је Богдан Лабан.

Суботица, како је рекао, није заборавила своје суграђане – учеснике битке на Кошарама – Јосипа Сича који је добровољно отишао да брани своју земљу за коју је и погинуо 16. априла и Дејана  Перића, који је преживео Кошаре, али и данас носи крај срца гелер од рањавања.

Битка на Кошарама почела је 9. априла 1999. године, а завршена 14. јуна, када се Војска Југославије након потписаног Кумановског споразума повукла са простора Косова и Метохије, подсетио је градоначелник и додао да на Кошарама Војска Југославије није бранила само државну границу већ је на један индиректан начин одређивала и сам исход ратног сукоба.  

– Да су снаге УЧК које су нападале са територије Албаније успеле да пробију одбрану југословенске војске и да су се, што им је био циљ, спојиле са УЧК снагама у Метохији, питање је која би била судбина наше војске и народа – рекао је Лабан.

12577_2.jpg

 О јунацима са Кошара, истакао је, треба говорити сваког дана.

 – Не смемо да заборавимо те тешке и трагичне тренутке у којима су млади момци, војници на служењу војног рока старости од 18 до 22 године, са својим старешинама, бранили границу. Управо храброст, посвећеност и пожртвованост који су ти војници, ти дечаци тада показали је нешто што треба да нас мотивише – подвукао је Лабан.

 После 18 година, казао је, Србија исправља неправду; 18 година се чекало на прво спомен обележје, првом међу једнакима, хероју Тибору Церни.

– Годишњица битке на Кошарама од ове године се први пут обележава у складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја Србије. Председник државе најавио је да ће донети одлуку о додели споменице којом би се обележавала битка на Кошарама 1999. године, да ће тај орден доделити сваком од 108 јунака који су дали живот за српске Кошаре и да ће формирати одбор за изградњу централног спомен обележја којим би се очувало сећање на 108 величанствених са Кошара, али и све друге који су дали свој живот бранећи слободу и независност Србије – рекао је Богдан Лабан.

Према речима команданта одбране Кошара, пуковника Љубинка Ђурковића, тада се на висовима Проклетија бранила отаџбина, штитило православље,  правдољубиви светски поредак, добро од зла.

12577_3.jpg

– Ми тада нисмо сачували само границу, већ и становништво, културно и историјско наслеђе. НАТО генерали и пуковници јавно говоре: ‘да смо прошли Кошаре, данас бисмо пили кафу у Београду’ – казао је  Ђурковић.

Обученост и спремност за жртву наше војске, тврди, била је најупечатљивија у српској историји.

– У битки на Кошарама војници, јунаци, подофицири, официри избрисали су своје животе из бројног стања живих да би одбранили отаџбину – рекао је Ђурковић.

Своје сећање на тешке борбе поделио је вечерас са присутнима херој Аћим Шаровић који се тог кобног априла нашао на Кошарама као војник на редовном одслужењу војног рока.

– Када би затребало за своју земљу поново бих прошао пакао Кошара – поручио је Шаровић.

Присутнима се у име организатора трибине обратио и Саша Вујић, председник Градског одбора Друштва српских домаћина Новог Сада. Он се захвалио градоначелнику Богдану Лабану на безрезервној подршци организацији трибине као и присутнима који су дошли у великом броју.

12577_4.jpg

Организатор трибине „Кошаре, битка која траје“ био је Градски одбор Друштва српских домаћина Новог Сада, а суорганизатор град Суботица.