Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Италија партнер „Суботичког сајма 2019“

25.04.2019.

– Међународни и регионални сајам 'Суботички сајам 2019', одржаће се од 30. маја до 1. јуна, у суботичкој Хали спортова. Суботица ће, као град домаћин, по тринаести пут бити место сусретања привредника из наше земље и региона, место пословних контаката и размене идеја. Овогодишњи партнер Сајма је Италија, а водећа тема манифестације спајање ИТ сектора са привредом, дигитализација у функцији привреде и сарадња образовања и привреде – изјавио је, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру Градске куће, члан Градског већа задужен за област туризма, привреде и међународне сарадње, Срђан Самарџић.

12589_1.jpg

Конципирајући водећу тему, организатор Сајма Јавно комунално предузеће „Суботичке пијаце“, суорганизатор манифестације Регионална привредна комора Севернобачког управног округа и покровитељ град Суботица препознали су информационе технологије и спој са осталим привредним браншама као велику шансу, рекао је Самарџић, и додао да је Италија наш значајан партнер у спољнотрговинској размени.

 – У Суботици и региону послује велики број инвеститотора управо из Италије, земље са којом не само привредна него и други облици сарадње могу да се унапреде, за шта постоји велики потенцијал. У оквиру Сајма биће одржани и пословни форум, 'Б2Б' разговори, више трибина и предавања као и доста презентација иностраних и домаћих компанија – истакао је, између осталог, Срђан Самарџић.

Почасни вицеконзул Италије у Суботици Кармине Тарало изразио je задовољство што је Италија партнер „Суботичког сајма 2019“ у години када се, како је навео, обележава 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и деценија од успостављања посебног партнерства са Италијом.

–  Италија је један од најбитнијих инвеститора у областима привреде, економије и културе, не само у Војводини него и на нивоу Републике Србије. На Сајму ће се сигурно представити партнери из италијанског округа Вaрезе и покрајине Ломбардија који представљају значајан део наше привреде. И управно због тога сам веома поносан што ће овај сајам бити још једна прилика да се потврде наши пријатељски односи – нагласио је Кармине Тарало.

Саветник у Регионалној привредној комори Севернобачког управног округа, Ласло Караи, рекао је да је Италија четврти спољнотрговински партнер РПК СБО и да је укупна робна размена у 2018. години износила 125 милиона евра.

- Сагледали смо делатности на нивоу региона и уочили један узлазни тренд фирми и привредних друштава који се баве информационим технологијама. То нам је дало подстрек да се консултујемо са организатором и покровитељoм Сајма да ову нову тему уведемо као главну, водећу тему овогодишњег Сајма и на тај начин подстакнемо повезивање привреде и компанија које се баве информационим технологијама – казао је Ласло Караи.

Директор ЈКП „Суботичке пијаце“ Дејан Љубисављевић подсетио је да ће се Сајам, по традицији, и ове године одржати у суботичкој Хали спортова, на око 2.000 квадратних метара пословног простора, и да је на претходним манифестацијама учествовало око 200 излагача.

– Потрудићемо се да ове године Сајам подигнемо на један виши ниво, с обзиром на то да је тема интересантна и да нам је партнер Италија, која располаже великим потенцијалима. Верујем да ће се у наредном периоду проширити присуство италијанских компанија на овом подручју, интензивирати сарадња и унапредити спољнотрговинско партнерство – рекао је Љубисављевић.

Заинтересовани излагачи могу се пријавити до 17. маја, а цене закупа штандова су на прошлогодишњем нивоу.