Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан победе над фашизмом

09.05.2019.

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, и Споменик палим црвеноармејцима, на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас је обележен Дан победе над фашизмом, 9. мај. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и СУБНОР-а града Суботице венац на Споменик жртвама фашизма положила је делегација коју је предводио заменик председника Скупштине града Суботице Вељко Војнић, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио Драги Вучковић, начелник Округа.

12598_1.jpg 

Венце на Споменик жртвама фашизма положиле су и делегације Војске Србије, амбасаде Руске Федерације, Белорусије, Јеврејске општине Суботица и других организација, политичких партија и удружења.

Вељко Војнић је истакао важност обележавања Дана победе над фашизмом, јер је тој историјској победи у великој мери допринео и наш народ, наша земља.

12598_2.jpg 

- Јако је важно да обележавамо овакве датуме да не би заборавили херојске напоре и жртве које су страдале у борби за слободу у периоду Народноослободилачког рата, али и да би младим нараштајима поручили да зло не спава и да се овакве идеологије морају сасецати у корену – рекао је Вељко Војнић.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Суботица, Максим Бакрач, подсетио је да се данас навршава 74 године од капитулације Немачке, да је у Народноослободилачком рату погинуло, умрло у логорима или у изгнанству више од 7.000 Суботичана.

12598_3.jpg 

- Процењује се да је сваки шести Суботичанин животом платио слободу. У славу њихове жртве дужни смо да се сећамо тог херојства и да генерације које долазе уче на поукама тих жртава – нагласио је Максим Бакрач, и додао да је у Другом светском рату, који се водио на територији 61 земље, живот изгубило око 55 милиона људи.

Након полагања венаца на Споменик жртвама фашизма, венци су положени и на Споменик црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми.