Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен научно-стручни скуп „Планска и нормативна заштита простора и животне средине”

09.05.2019.

Асоцијација просторних планера Србије, Универзитет у Београду - Географски факултет и Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством заштите животне средине, Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, градом Суботицa и Републичким заводом за заштиту споменика културе организују 10. научно-стручни скуп са међународним учешћем „Планска и нормативна заштита простора и животне средине” који се од 9. до 11. маја одржава у Суботици и на Палићу.

12600_1.jpg 

Декан Географског факултета у Београду, Дејан Филиповић, изјавио је да ће се на скупу говорити о две стандардне теме: о институцијама које се баве планирањем и заштитом простора и о законској регулативи која се бави планирањем и заштитом простора, као првој тематској целини, и искуствима у изради просторних и урбанистичких планова и студија, као другој тематској целини.

12600_2.jpg 

- Овог пута акценат смо ставили на обновљиве изворе енергије, као посебну тематску целину, док је четврта тематска целина везана за планирање културних и природних добара. За учешће на научно-стручном скупу тренутно се пријавило 120 учесника из свих делова наше земље, а у Зборнику радова на 500 страна одшампано је 65 радова – истакао је Филиповић.

Директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Предраг Радивојевић рекао је, отварајући скуп у Великој већници Градске куће, да суботичка локална самоуправа подржава овакве видове стручних скупова који су вишеструко корисни, како за просторне планере тако и за остале струке које се баве уређењем и изградњом, и да је извесно да је добро урађена планска документација основни предуслов за бржи и равномернији привредни и друштвени развој.

12600_3.jpg

Уз подсећање да је Суботица један од ретких градова на овим просторима који поседује просторно-планску документацију почев од XVIII века па до данас, јер је прва граница града зацртана на прекретници XVIII и XIX века, навео је да је просторно планирање значајно за град Суботицу и да се оно не огледа само у правилном опредељивању намена простора унутар наших административних граница већ и у односу града према ширем окружењу, односно доброј инфрастуктурној повезаности са осталим деловима наше земље и регионом, узимајући у обзир изузетно повољан географски положај Суботице.

- Свежи су примери значаја израде планова и изградње саобраћајних коридора, како обилазнице око Суботице - такозваног 'Ипсилон' крака, тако и плана за пруге великих брзина чијом реализацијом би наша држава, а самим тим и наш град био квалитетније саобраћајно повезан са Европском унијом – нагласио је Радивојевић и пожелео учесницима и организаторима скупа успешан рад и угодан боравак у нашем граду.