Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Амбасадор Шведске у посети Суботици

14.05.2019.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан, помоћница градоначелника Маријана Цупаћ и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић састали су се данас, у Градској кући, са амбасадором Краљевине Шведске у Републици Србији Јаном Лундином. Том приликом разговарало се о улагању у бању Палић и заштиту животне средине, као и о сарадњи шведског града Сандвикена са Суботицом.

12606_1.jpg 

Сарадња Суботице и Сандвикенa траје већ годинама, подсетио је градоначелник Богдан Лабан, и истакао да су много тога научили једни од других. Он је рeкао да су амбасадора занимала  и улагања у заштиту животне средине и пројекти око бање Палић.

- Амбасадора Лундина обавестили смо да ове године интензивно радимо, нарочито на пројекту са 'КфW' банком, о градњи велнес центра и аква парка на Палићу, као и о улагању  у образовне и здравствене установе. Похвалили смо се да ове године почињемо изградњу новог фудбалског стадиона за који је пројекат готов. Очекујемо да ово лето кренемо са изградњом,  да Спартак, ако игра у Лиги Европе, буде домаћин у Суботици, да не мора иде у Нови Сад или Београд – нагласио је Богдан Лабан.

Амбасадор Лундин је рекао да је већ трећи пут у овом граду и да је задовољан озбиљним напретком који је видљив у Суботици.

- Драго ми је да долазе инвеститори и волео бих да им се придруже и шведски инвеститори. Сарадња Суботице и Сандвикена је изузетно ефикасна и желимо да разговарамо о сличној сарадњи између других градова Шведске и Србије. Шведска сваке године улаже око 14 милиона евра у билатералну сарадњу са Србијом. У жељи да наставимо ову сарадњу искуства са Суботицом су нам изузетно значајна. Анализирамо петогодишњу сарадњу како би у наредних пет година знали да одредимо критеријуме за нови период сарадње – казао је Лундин.

У области заштите животне средине Шведска врло активно сарађује са неким другим градовима у Србији, попут Ниша и Лесковца, навео је амбасадор и додао да се у Суботици активно прати ситуација, да се разговара са градовима, али и са Министарством заштите животне средине о томе како може да  се учествује и координира у великом подухвату који се зове животна средина.

12606_2.jpg