Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из културе

„Природа и човек“ у Градском музеју

17.05.2019.

Градски музеј од данас у  свом реновираном поткровљу  има сталну поставку Природњачког одељења „Природа и човек“. Поставка је припремана три године и кроз више тематских целина приказује богатство живог света северне Бачке, са акцентом на његову разноврсност, лепоту и угроженост. Осим отварања сталне поставке Природњачког одељења Градског музеја, одржана је и промоција књиге „Природне вредности северне Бачке“. Аутори изложбе и књиге су мр Иштван Хуло и др Габријела Кајдочи Ловас.

12618_1.jpg 

Члан Градског већа задужена за област културе, Мирослава Бабић, у уводној речи истакла је да нас ова изложба упознаје са Бачком лесном заравни, живим светом слатина, воденим стаништима, плитким пустарским језерима са глиновитим дном, најзначајнијим водотоцима региона Киреш, Чикер и Криваја; открива нам како је песак доспео у Карпатски басен, значају реке Дунав у стварању пешчара на северу Војводине.

-Ваневропска збирка природњачког одељења броји око 100 предмета урађених као ловачки трофеји. Предмети су сакупљани крајем 19. и почетком 20. века; један део је препариран у Бечу, други у Будимпешти – рекла је Мирослава Бабић.

Стално поставка приказује богатство живог света северне Бачке кроз његову разноврсност, лепоту и угроженост, постглацијалне промене и процес стварања савремене рецентне флоре и фауне.

- Отварање сталне поставке природњачког одељења 'Природа и човек' и издање публикације 'Природне вредности северне Бачке' имају за циљ подизање свести о односу човека према природи – нагласила је Мирослава Бабић.

У нашој земљи ретке су овакве изложбе, па је утолико већи значај поставке која је отворена у нашем музеју, рекао је директор Градског музеја Иштван Хуло и додао да је „Природа и човек“ поставка која ће бити обнављана с времена на време новим експонатима из фундуса Музеја и да је књига јединствена по томе што се базира на самој поставци и на предметима који се налазе у фундусу Музеја.