Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана „Ноћ музеја“

19.05.2019.

У шеснаестој по реду „Ноћи музеја“ неколио хиљада посетилаца било је у прилици да, од 17 часова до један сат иза поноћи, на више од 30 локација у Суботици и на Палићу ужива у богатом програму, отварању изложби, бројним радионицама, представама, филмовима и концертима.

12619_1.jpg 

Велику пажњу изазвала је изложба и промоција публикације фотографија Међуопштинског завода за заштиту споменика културе у оквиру пројекта „Заједно за заједничку будућност и заједничко културно наслеђе”, коју је, у Великој већници Градске куће, отворила члан Градског већа задужена за област културе Мирослава Бабић.

- Част ми је да отворим изложбу фотографија која на најбољи начин промовише вредности градитељског наслеђа Суботице. Једна за другом импресивне фотографије фасада, Деметер палате, Библиотеке, Градске куће, Гимназије, Равела, Манојловић палате, Жуте куће, Леовић палате, Јадрана, Рајхлове палате заустављене у тренутку објектива сведочанство су рада мајстора - истакла је Мирослава Бабић.

Она се захвалила Међуопштинском заводу за заштиту споменика за двадесет публикација богатих фотографијама и стручним текстовима цитирајући, како је рекла, временског генија Леонарда да Винчија:

– Знање о прошлости и о местима на земљи орнамент је и храна човековом уму – рекла је Мирослава Бабић, проглашавајући изложбу отвореном.

Током „Ноћи музеја“, Градски музеј је припремио шест изложби, а у пратећем програму одржане су креативне радионице за децу. Отворена је и изложба дечјих радова инспирисаних сецесијом „Како је линија проговорила“. У музеју је одржан и концерт Суботичког дувачког оркестра, а програм је затворио Женски хор „Фемина воx“.

Велико интерсовање владало је и за Синагогу чија су врата била отворена за многобројне посетиоце који су уживали у њеној раскошној лепоти.

У Савременој галерији одржана је радионица на тему експоната из фонда галерије. Организовано је стручно вођење кроз изложбу „Измештање“ Еме Пешти, као и концерт „Garden Quarteta“.

Изложбе, музички наступи и други програми могли су вечерас да се виде у ЗГ „Др Винко Перчић“, Музичкој школи, Градској библиотеци, Заводу за културу војвођанских Хрвата, Фондацији „Данило Киш“, Народном позоришту, Арт биоскопу „Александар Лифка“, СКЦ „Свети Сава“, КУД „Буњевка“, МКЦ у Војводини, КУД „Буњевачко коло“, Школа „Де Медичи“, Италијанском културном центру, Политехничкој школи, „Ротографици“, Великој тераси на Палићу, Удружењу „Луса“,  „Woodstock Pub-u“, биоскопу „Абазија“ и другим местима.