Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Амбасадор Италије у посети Суботици

19.05.2019.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан састао се вечерас са амбасадором Италије у Београду, Карлом Ло Кашом. Пријем је уприличен поводом Годишњег концерта Италијанског културног центра „Piazza Italia“, организованог у оквиру обележавања јубилеја – 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Италије и 10 година стратешког партнерства. Након састанка у Градској кући, градоначелник Лабан и амбасадор Карло Ло Кашо присуствовали су концерту Оркестра мандолиниста из италијанског града Бусто Арсицио и Суботичког тамбурашког оркестра, одржаном у Фрањевачкој цркви.

12621_1.jpg 

Током сусрета у Зеленој сали Градске куће, констатовано је да Србију и Италију повезује традиционално пријатељство, сарадња и разумевање и да Италија нашу земљу подржава у свему, између осталог у приступању Европској унији, као и политици коју води Влада Србије.

Саговорници су се сложили у оцени да чињеница да у Србији послује око 600 италијанских компанија које упошљавају између 25.000 и 30.000 радника, у Војводини преко 70, са око 11.000 запослених, а у Суботици више од 10 италијанских фирми, показује да италијанска предузећа у Србији бележе значајно присуство у више сектора и да је то додатни показатељ да економски односи представљају одлучујући аспект стратешког партнерства између Србије и Италије.

На састанку је закључено да би у наредном периоду добро спољно-трговинско партнерство између Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа и Италије (укупна робна размена на нивоу Коморе са Италијом у 2018. години износила 125 милиона долара) требало да се унапреди и да постоји простор и за проширење сарадње у области културе између града Суботице и Италијанског културног центра „Piazza Italia”.

 Пријему у Зеленој сали Градске куће присуствовали су чланови Градског већа Срђан Самарџић и Мирослава Бабић, почасни вицеконзул Италије у Суботици Кармине Тарало, представник Градске управе Бусто Арсиција Ђиди Фариоли и представници Градске управе Кастеланце, Клаудио Калдироли и Ђулиано Виалето.

 У суботу, 18. маја, у Градској кући, Срђан Самарџић, Мирослава Бабић и саветник у Регионалној привредној комори Севернобачког управног округа, Ласло Караи, разговарали су са представницима Бусто Арсиција и Кастеланце, градова из округа Варезe у оквиру италијанске покрајине Ломбардија.

 12621_2.jpg

На том састанку разматрани су даљи правци развијања сарадње у областима културе, образовања и привреде и договорени следећи кораци, од којих је први партнерство на предстојећем, 13. Међународном и регионалном сајму – „Суботичком сајму 2019“ где је земља партнер Италија, а који ће се одржати од 30. маја до 1. јуна ове године у суботичкој Хали спортова.