Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Реализован пројекат „Још увек возим“

24.05.2019.

Пројекат „Још увек возим“, намењен ученицима трећих и четвртих разреда шест средњих школа на територији града Суботице, реализован је током ове седмице. У оквиру пројекта одржана су поучна предавања на тему последица саобраћајних незгода, као и о основним елементима за повећање безбедности мотоциклиста.

12638_1.jpg 

Циљ пројекта је да се ученицима, као будућим учесницима у саобраћају скрене пажња на опрезност, јер само безбедним понашањем у саобраћају чувају како себе, тако и друге. У делу који се односио на последице саобраћајне незгоде, су предавачи, људи који су преживели саобраћајне незгоде али са трајним последицама, кроз лична искуства упознали децу са последицама непромишљених радњи у саобраћају, са угрожавањем свог али и туђих живота.

Ученици Гимназије „Светозар Марковић“, Политехничке школе, Средње економске школе „Боса Милићевић“, Техничке школе „Иван Сарић“, Хемијско-технолошке школе и Медицинске школе током предавања могли су да стекну сазнање о правилном коришћењу заштитне опреме код мотоциклиста, као и о последицама њеног некоришћења, о типичним ситуацијама настанка саобраћајне незгоде у којима је један од учесника мотоцикл.

Предавачи на пројекту су били др Владимир Јевтић из Асоцијације за безбедност мотоциклиста, Славиша Савић и Бојана Гладовић из Друштва параплегичара и квадриплегичара Србије. Пројекат је финансиран из средстава Савета за безбедност саобраћаја, иначе наменским средствима према Закону о безбедности саобраћаја.

Пројекат „Још увек возим“ је само један вид промоције безбедности саобраћаја осмишљен с намером да се утиче на свест младих људи и формирање правилних ставова о безбедном учешћу у саобраћају, као и на корекцију неправилно формираних ставова. Ове акције представљају карику више у ланцу едукације, јер пре овога највећи утицај на усвајање правилних ставова о безбедности саобраћаја имају породица и школа, потом институције државе и локалне заједнице и полиција.

Ово је прва од четири планиране велике промотивно-превентивне акције коју је Град преко Савета за безбедност саобраћаја подржао у овој години. У наредном периоду у плану су едукације деце предшколског узраста, раног основношколског узраста, али и родитеља и медицинских радника о правилној употреби заштитних система, конкретно дечјих аутоседишта.

 12638_2.jpg