Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Одржан јавни час на тему вршњачког насиља

24.05.2019.

Јавни час на тему „Улога народних посланика у спречавању вршњачког насиља” на коме су се  чуле анализе фактора који доприносе овом проблем, али и начини да се побољша безбедност младих у различитим локалним заједницама у Србији одржан је  данас, у Плавој сали Градске куће.  На овом часу учествовали су представници града Суботице, школа, полиције, Центра за социјални рад, комуналне полиције, Црвеног крста и ученици Хемијско-технолошке школе.

12641_1.jpg 

Члан Градског већа задужена за област образовања Наташа Алексић нагласила је да град Суботица  има  сјајну сарадњу са свима који се баве проблематиком вршњачког насиља.

– Школе су обучене да реагују уколико се појави вршњачко насиље и у нашем граду, за сада, нема великих проблема. Кроз разговор са ученицима јасно је да се  њихово виђење вршњачког насиља и виђење нас одраслих који смо прошли едукације разликују – рекла је Наташа Алексић.

Циљ овог пројекта који спроводи  Центар за истраживање јавних политика је да се унапреди сарадња локалног и националног нивоа власти, пре свега актера на локалном нивоу и народних посланика у развијању одговора на узроке вршњачког насиља и да се младим људима који треба да уђу у свет одраслих приближи начин на који могу да се укључе у доношење одлука у вези са питањима од њиховог интереса.

– Овај пројекат реализујемо у три локалне средине у Србији – Аранђеловцу, Земуну и Суботици. Спровели смо истраживање у овим срединама и важно је напоменути да се ставови ученика и ученица и представника локалних власти разликују када је у питању вршњачко насиље – казао је Филип Стојановић истраживач у Центру за истраживање јавних политика.

Представници локалних институција, навео је, сматрају да је вршњачко насиље израженије код основаца него код средњошколаца и да је присутније вербално и „сајбер“ насиље.  

– Ученици виде позитивну школску климу и сарадњу родитеља и наставника у решавању ових проблема, док народне посланике не виде као факторе у решавању – рекао је  Стојановић.

Програмом превенције вршњачког насиља, према речима волонтера Црвеног крста Суботица Предрага Милановића, кроз вршњачку едукацију обухваћено је 1.500 ученика од првог до трећег разреда основних школа.

– Програм има за циљ да промовише здраве стилове живота, да пробуди сензибилитет код младих људи на различитости, на све видове злостављања, да се створи осећај за оне који пате, који имају проблема било које врсте. Пут ка спречавању насиља неопходно је започети што раније и планирамо да од наредне школске године почнемо сарадњу и са предшколским установама – објаснио је Милановић.

Јавни час је одржан уз подршку ОЕБС и града Суботице.