Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Завршен пројекат „Aquarius - водни агент Дунавске регије“

04.06.2019.

Квизом знања и изложбом ученичких радова насталих током пројектних радионица данас је, у Великој већници Градске, завршен пројекат „Aquarius - водни агент Дунавске регије“, ког су заједнички реализовали Скупштина града Суботице, ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица и Водна агенција Рогашка Слатина из Словеније. Пројекат је трајао два и по месеца, окупио је око 350 учесника, предавача, ученика, њихових родитеља, наставника и стручњака из „Водовода“. Свечани завршетак пројекта уприличен је у оквиру Европске недеље одрживог развоја и уочи Међународног дана заштите животне средине, 5. јуна.

12661_1.jpg 

Председник Скупштине града Суботице Тивадар Бунфорд изразио је задовољство поводом Европске недеље одрживог развоја која се, како је навео у свом обраћању присутнима, сваке године обележава пригодним манифестацијама од 30. маја до 5. јуна.

Уз подсећање да су циљеви одрживог развоја Агенде 2030 званично  ступили на снагу 1. јануара 2016. године, након усвајања резолуције на самиту Уједињених нација, одржаном у септембру 2015. године, Бунфорд је рекао да се у наредних 15 година од држава потписница очекује да мобилишу све ресурсе како би искоренили сиромаштво, борили се против неједнакости и нашли одговоре на климатске промене.

– Једна од најважнијих активности на постизању синергије за остварење циљева за одрживи развој управо је учвршћивање партнерства за одрживи развој. Пројекат 'Aquarius' један је од значајних примера тог партнерства јер се заједничким активностима деце, њихових наставника, родитеља и медија у сарадњи са Скупштином града и њеним јавним предузећем подиже свест о значају воде, Водовода, града и суботичких језера – нагласио је Тивадар Бунфорд

Менаџер пројекта и руководилац Службе за ПР и информационе системе у ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица, Петар Дорословачки, изјавио је да је пројекат реализован у три фазе.

- У првој фази ученици су посетили објекте Водовода, од изворишта воде, па до пречишћавања отпадних вода, где су имали прилику да се упознају са техником и технологијом ових процеса и увере да је то скупоцен техничко-технолошки систем који захтева широк спектар стручних и оперативних кадрова. У другој фази организоване су истраживачке и креативне радионице, у оквиру којих су ученици анкетирали своје родитеље о односу према води и свести о њеном значају, као и о пројектима које град Суботица реализује, а односе се на заштиту вода као важног ресурса. У оквиру данашње, треће и финалне фазе пројекта екипе сачињене од по једног ученика, родитеља и наставника, укрстиле су знања из познавања области вода, језера и система водовода – истакао је Дорословачки.

Еколошко-едукативни пројекат „Aquarius - водни агент Дунавске регије“ се организује од 2000. године са циљем да се код становништва, посебно млађе популације, створи осећај одговорности према водним ресурсима. Пројекат се реализује са ученицима шестих и седмих разреда основних школа са подручја града Суботице, а у пројекту поред активног учешћа ученика учествују и њихови родитељи и наставници.

Школе учеснице у пројекту, ОШ „Мирослав Антић” са Палића и ОШ „10. октобар” из Суботице, добиле су наградне ваучере у износу од по 30.000 динара за куповину школског прибора. Посебне награде добило је 11 наставника-ментора, а 19 ученика из ОШ „Мирослав Антић” и 25 из ОШ „10. октобар” добили су ваучере за куповину у једној суботичкој књижари. Ваучери су вредности од по 1.000, односно 2.000 динара.

12661_2.jpg