Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

„Аутомобил паркирај, околину сачувај“

06.06.2019.

Удружење паркиралишта Србије данас је, на Тргу републике, кроз перформанс и дељење промо материјала указало на предности бицикла као алтернативе аутомобилском саобраћају, а ЈКП „Паркинг“ промовисало је „SU Bike“ систем за изнајмљивање бицикала које наш град, као други у држави, нуди корисницима већ осму годину. Ова манифестација, чији је циљ подизање свести о утицају саобраћаја на животну средину и значају развоја еко мобилности у нашој земљи, одржана је у оквиру кампање „Аутомобил паркирај, околину сачувај“, у организацији Удружења паркиралишта Србије, уз подршку Министарства заштите животне средине, Привредне коморе Србије и ЈКП „Паркинг“ Суботица.

12668_1.jpg 

Секретар Секретаријата за комуналне послове, енергетику и саобраћај, Радослав Вукелић, подсетио је да је управљање јавним паркиралиштима на територији града Суботице поверено ЈКП „Паркинг“ и да то предузеће располаже са око 2900 паркинг места која су у систему наплате.

Поред отворених и затворених паркиралишта, додао је, у надлежности ЈКП „Паркинг“ је и пет „SU Bike“ станица од којих се, како је навео, четири налазе у граду: код Отвореног универзитета, Хале спортова, на СРЦ „Прозивка“ и „Бувљаку“, а једна на Палићу, на паркингу поред Велике терасе.

– Ове станице опремљене су са укупно 38 бицикала, а 'Паркинг' у овој години планира замену и допуну бицикала у вредности од милион динара на постојећим локацијама – казао је Вукелић.

Град је, додао је, крајем прошле године са „Pro Credit“ банком инсталирао први електропуњач за возила у Суботици.

- Актуелно градско руководство је, у складу са светским трендовима и потребом за модернизацијом, ову инвестицију препознало као нови, виши ниво пружања услуга својим грађанима. По подацима из 2018. године, у Републици Србији било је регистровано128 електричних и 204 хибридна возила, од којих су два електрична и четири хибридна у власништву Суботичана – нагласио је Вукелић.

12668_2.jpg

Он је рекао да ће се овим партнерским пројектом и обезбеђивањем неопходне опреме и инфраструктуре, поред осталих активности у области животне средине, апеловати и утицати на што већу еколошку свест људи.

– Смањење загађености, нивоа буке и саобраћајних гужви у урбаним срединама изузетно је битно за побољшање услова живота наших грађана, заштите саме животне средине. Град Суботица ће, као и данас, и убудуће подржавати манифестације оваквог типа – поручио је Радослав Вукелић.

Председник Управног одбора Удружења паркиралишта Србије, Раденко Вуковић, оценио је да је град Суботица право место за промоцију ове акције, јер је препознатљив и по алтернативним видовима кретања људи, бициклизму и бициклистичким стазама.

- У ову акцију кренули смо 2018. године, заједно са Министарством за заштиту животне средине, Привредном комором Србије и локалним самоуправама. Идеја јесте била да се та сарадња унапреди и код грађана Србије подигне свест када је у питању заштита животне средине. Ми смо, као удружење које се бави управљањем паркиралиштима препознали да је неопходно развијати алтернативне видове превоза. Ту се, пре свега, мисли на употребу јавног градског превоза, пешачење, бициклизам и употребу електричних аутомобила. Суботицу смо изабрали зато што је најбољи пример добре праксе када је реч о реализацији пројекта изнајмљивања и рентирања бицикала – истакао је Раденко Вуковић.