Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Представљен приручник „Физичко и здравствено васпитање“

06.06.2019.

Приручник за ученике основних и средњих школа „Физичко и здравствено васпитање“ представљен је данас у Медија-центру Градске куће, а како су, тим поводом, нагласили говорници, биће то вредно штиво не само за просветне раднике који се баве са школарцима него и за саму децу и њихове родитеље.

12670_1.jpg 

Уз изражаване захвалности што је Суботица сврстана међу градове који су део овог значајног пројекта, члан Градског већа задужен за област спорта и омладине, Немања Симовић, истакао је да је промоција приручника леп повод за окупљање и да је жеља суботичке локалне самоуправе да штиво из књиге што пре дође до наших основних и средњих школа.

Оснивач Факултета за спорт и туризам у Новом Саду, проф. др Златко Ахметовић, рекао је да је Суботица, својим спортским статусом, међу учесницима пројекта.

– Сви смо ми имали наставу физичког васпитања, али никада нисмо знали зашто то имамо. Знали смо шта треба да урадимо, али не и зашто. Знање је то које покреће активност, знање нас може спасити. Веома је значајно да деца, поред интеграла, историје и географије, науче нешто и о њиховом телу. Покушали смо да направимо оно што фали. Да направимо једно издање које ће бити добар приручник којем ћемо се обратити и на почетку, али у току наше активности. Када би се научило то што је написано, сигуран сам да би имали много мање болести, да би деца превазишла проблем социјалне неинтегрисаности, отуђености – подвукао је Ахметовић.

Декан Факултета за спорт и туризам у Новом Саду и уредник издања проф. др Душан Перић сматра да физичко васпитање није само „вештинарство“, већ је и едукација.

– Сви смо сагласни да је важно вежбати и да је важна здрава исхрана. Физичко васпитање је осмишљено тако да деца вежбајуу здраво и да се приближе моделу здравог живота. Статистика показује да 20 одсто деце вежба, а теорија каже да је за здравље човека неопходна физичка активност од 90 минута. Мотив да књига угледа светлост дана је да деца морају да науче да се и сами баве спортом. Књига има амбицију да понуди знање, кроз стрип варијанту, држећи се три принципа, рада, љубави и слободе – истакао је проф. др Перић говорећи о уџбенику, првом спортском, који је одобрен од стране надлежног Министарства.

Као тренер, али и наставник физичког, а сада генерални секретар Савеза за школски спорт и педагоге физичке културе у Суботици, Радослав Свирчев, добро је упознат са проблематиком коју обрађује уџбеник.

– Жао ми је што у време када сам био професор није било оваквих књига, јер би ми било много лакше. Физичко и здравствено васпитање је доживело огроман помак ка бољем и надам се да ћемо у будућности моћи да заинтересујемо децу и наставнике да још боље раде, да заједнички омогућимо свој деци да наступају за своје школе и да се такмиче. Имамо леп задатак, да свима који предају физичко на територији Суботице поделимо ове књиге – рекао је Свирчев.

Представљању приручника присуствовао је и Дејан Вуковић, генерални секретар Спортског савеза Суботице.

12670_2.jpg