Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица пример добрих међунационалних односа

15.06.2019.

Суботица је пример како се на прави начин негују међунационални односи, место у ком се не истичу различитости већ се негује посебност, закључено је на састанку градоначелника Суботице Богдана Лабана с Милорадом Пуповцем, лидером Самосталне демократске српске странке (СДСС), послаником у Хрватском сабору и председником Српског народног већа (СНВ), и председником Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томиславом Жигмановим.

 12752_1.jpg

- Суботица се може подичити да у себи чува идентитете свих њених грађана, без обзира на њихову вероисповест или националну припадност и управо та посебност представља полугу заједништва и просперитета Суботице и нашу потребу и жељу да напредујемо и развијамо се поштујући једни друге - рекао је Богдан Лабан и нагласио: - Наша политика јесте политика председника Александра Вучића, који се бори за мир и стабилност у региону и залаже за унапређење амбијента и стварање услова за просперитетнији живот свих грађана Србије.

У разговору са Пуповцем, а у присуству представника хрватске националне мањине, градоначелник је упознао госте са низом пројеката који су завршени или су у току у Суботици, нагласивши да се предано ради на реализацији пројеката који ће побољшати услове живота свих Суботичана у свим сегментима, од образовања, културе, спорта, социјалне и дечје заштите, до отварања нових фабрика и нових радних места.

Председник Српског националног већа у Хрватској Милорад Пуповац истакао је да сви би сви градови у Србији, а поготово у Хрватској могли да следе пример Суботице и указао на импресивне податке изнешене од стране домаћина, који указују на веома позитиван тренд развоја којим се Суботица креће, а нарочито је важна тешња повезаност кроз пројекте прекограничне сарадње којима теже и једни и други.

12752_2.jpg

- У контексту европске перспективе, јако је важно да оваквим посетама направимо нешто корисно, рекао је Пуповац и додао да добрим односом према мањинама у својој заједници, Суботица и Србија итекако помажу својим сународницима у Хрватској.

- Суботица ће увек дати ветар у леђа за политику пријатељства и сарадње, истакао је Лабан и закључио: - Нисмо у позицији да будемо свадљиви него мудри, и да памећу побеђујемо. Тако ћемо највише помоћи својим сународницима у Хрватској али и у другим земљама региона.

Након овог састанка, градоначелник Лабан и прваци српске заједнице у Хрватској сусрели су се са представницима удружења избеглих Срба из Хрватске, и разговарали о решавању отворених питања која их тиште, а пре свега у области имовинских права.

Сусрет са лидером Срба у Хрватској и представницима хрватске националне заједнице у Србији, одржан је уочи пријатељског фудбалског меча репрезентација Хрвата у Србији и Срба у Хрватској који је, у присуству званичника из српске Владе, одигран у Таванкуту, на симболичан начин  доприносећи унапређењу добросуседских односа.

12752_3.jpg