Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Добри међусуседски односи, па резултат

15.06.2019.

У пријатељској фудбалској утакмици, одиграној у Таванкуту, репрезентација српске мањине у Хрватској савладана је од репрезентације хрватске мањине у Србији – 1:4 (1:1). Актери и организатори овог занимљивог меча једногласни су у оцени да је намера представника мањина са обе стране границе да и овим изузетно коректним фудбалским дуелом без резултатског значаја пошаљу поруку како желе боље, искреније и стабилније односне између две земље и да би мањине требало да представљају мост сарадње и повезивања.

 12753_1.jpg

Значај овом сусрету дали су и представници две државе – изасланици председника Републике Србије и премијера Републике Хрватске.

– Мислим да ова утакмица има драстично већи значај од спортског, да је данас послата јасна порука спортског фер-плеја, али и порука толеранције и мира, порука оног правог фер-плеја који свако од нас треба да има дубоко у себи – нагласио је министар спорта и омладине Вања Удовичић.

Амбасадор Републике Хрватске у Београду Гордан Бакота каже да је циљ да се омогући заједницама, мањинама још боља сарадња.

– Они су најбољи мост Хрватске и Србије, сјајно је видети једну јако фер утакмицу у добром расположењу – истакао је Бакота.

Утакмица две мањинске репрезентације подржана је од стране оба савеза, Фудбалског савеза Србије и Хрватског ногометног савеза. Организатори меча су Спортско рекреативно друштво Срба у Хрватској, Заједничко веће општина и Српско народно веће с једне, и Хрватско национално веће и Удружење фудбалске репрезентације хрватске мањине у Србији, с друге стране.

Ово је био други сусрет мањинских фудбалских репрезентација Хрвата и Срба. Прва утакмица одиграна је средином јуна 2016. године у Вуковару, када су Хрвати из Србије били успешнији (4:0).

12753_2.jpg