Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

За пројекте енергетске ефикасности на локалу 325 милиона динара

17.06.2019.

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић и представници 24 локалне самоуправе, од 62 колико их се јавило на Јавни конкурс за доделу средстава, потписали су данас уговоре о додели средстава из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности за пројекте у области ефикасног коришћења енергије у 2019. години. Укупна вредност одобрених бесповратних средстава је 325 милиона динара. Граду Суботици одобрена су средства за реализацију пројекта енергетске санације зграде – „Служба ванинституционалне заштите (Отворена служба) са Геронтолошким клубом Центар 2“. Вредност пројекта је 15.331.359,60 динара.

12755_1.jpg 

Антић је, након потписивања уговора у Палати Србија, истакао да је ове године за пројекте пријављене на конкурсу опредељен највећи износ од 2014. године, када је почела додела бесповратних средстава из Буџетског фонда.

Он је прецизирао да ће средства из Буџетског фонда ове године добити Кикинда, Трговиште, Сурдулица, Суботица, Бела Паланка, Мајданпек, Алибунар, Земун, Свилајнац, Рашка, Кањижа, Ириг, Петровац на Млави, Чачак, Мионица, Ваљево, Деспотовац, Лучани, Мало Црниће, Крушевац, Љубовија, Ћуприја, Ниш и Кнић.

Према његовим речима, на овај начин биће унапређена енергетска ефикасност пет школа, пет вртића, четири дома здравља, четири зграде локалне самоуправе, две зграде пословних услуга, једног дома за физичку културу, једног дома за децу са посебним потребама, једне зграде геронтолошког центра и једног центра за социјални рад.

Укупна вредност тих пројеката износи 490 милиона динара, од чега ће 165 милиона динара обезбедити саме локалне самоуправе, док ће 325 милиона динара добити из Буџетског фонда бесповратно, објаснио је Антић.

Он је прецизирао да се након реализације тих пројеката очекује годишња уштеда од 8,2 милиона киловат часова, што износи приближно 490.000 евра годишње, као и смањење емисије угљен-диоксида за 3.300 тона годишње.

Антић је нагласио да је енергетска ефикасност, која представља огроман простор за уштеде, један од заједничких приоритета Владе, ресорног министарства, градова и општина.

Министар је подсетио на то да су од 2014. године из Буџетског фонда до сада издвојена средства за унапређење енергетске ефикасности 53 јавна објекта у локалним самоуправама у Србији, као и да се до сада показало да су уштеде на тим објектима 40 одсто у финалној потрошњи енергије.

Град Суботица је поднео пријаву на Јавни позив са пројектом енергетске санације зграде „Служба ванинституционалне заштите (Отворена служба) са Геронтолошким клубом Центар 2“. Вредност пројекта је 15.331.359,60 динара (са ПДВ-ом). Удео из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности износи 10.731.951,72 динара, односно 70 одсто (износ са ПДВ-ом), док је удео града Суботице 4.599.407,88 динара, односно 30 одсто (износ са ПДВ-ом). У име суботичке локалне самоуправе уговор је потписао Слободан Маџаревић, извршилац за послове у области енергетике и енергетског менаџера.