Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 23. седница Скупштине града

18.06.2019.

На 23. седници Скупштине града, одржаној у Великој већници Градске куће, донета је Одлука o консолидованом завршном рачуну града Суботице за 2018. годину, као и oдлуке о доношењу Плана детаљне регулације за део простора „Бање Палић“ између Палићког језера и Новосадског пута на Палићу и Плана детаљне регулације за део простора „Бање Палић“ уз западну обалу IV сектора Палићког језера. Међу 28 тачака дневног реда, колико их је укупно усвојено, донете су и одлуке о додели звања Почасни грађанин и признања „Про урбе“.

 12757_1.jpg

Током расправе о консолидованом завршном рачуну, градоначелник Суботице Богдан Лабан је нагласио да је остварење буџета у 2018. години било више од 91 одсто, што је највеће остварење буџета у протеклих десетак година.

- До сада је остварење буџета било од 78 до 83 одсто, а сада је тачно 91,3 одсто и веома смо задовољни његовим остварењем. Неке ставке реализовали смо стопроцентно, неке нисмо, али зато су ту ребаланси да се ствари коригују током године. Током ове непуне три године у град је уложено око четири милијарде динара, на рачунајући ’Ипсилон’ крак, за разлику од претходне власти која је за две и по године у град уложила између 300 и 400 милиона динара. Морамо да будемо задовољни реализацијом пројеката које радимо у сарадњи са републиком и покрајином – истакао је градоначелник Лабан.

Планом детаљне регулације за део простора „Бање Палић“ између Палићког језера и Новосадског пута на Палићу омогућава се:

  • Дефинисање услова за изградњу објеката осталих намена, а све у циљу привођења простора планираним наменама – бањском туризму, еко и етно туризму и становању резиденцијалног типа
  • Утврђивање површина јавне намене за регулацију улица (проширивање регулације постојећих улица и атарских путева и дефинисање продора нових улица) ради обезбеђивања потребног саобраћајног капацитета и стварања услова за нормално одвијање саобраћаја, изградњу саобраћајне и неопходне комуналне инфраструктуре
  • Заштита, очување и унапређење природних вредности и животне средине.

 Планом детаљне регулације за део простора „Бање Палић“ уз западну обалу IV сектора Палићког језера омогућује се:

  • Привођење предметног простора планираној намени – бањском туризму, утврђеној Генералним урбанистичким планом Суботица – Палић до 2030. године  
  • Дефинисање услова за уређење и изградњу објеката у оквиру предметног простора
  • Утврђивање површина јавне намене за регулацију:  улица (проширивање регулације постојећих и дефинисање продора нових улица) ради  обезбеђивања потребног саобраћајног капацитета и стварања услова за нормално  одвијање саобраћаја, изградњу саобраћајне и комуналне инфраструктуре; површина за изградњу јавних објеката, односно утврђивање могућности изградње за које се утврђује општи интерес, у складу са посебним законом; јавних површина-обалног појаса уз језеро Палић у циљу уређења и обезбеђења  континуитета проходности до језера Палић, а према поставкама Генералног урбанистичког плана  Суботица – Палић до 2030. године и Плана детаљне регулације за део обалног појаса  Палићког језера (западна и јужна обала IV сектора и обала III сектора) на Палићу
  • Очување природних вредности и побољшање квалитета животне средине
  • Дефинисање коридора јавне комуналне инфраструктуре. 

 За истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизању угледа града Суботице у земљи и иностранству звање Почасни грађанин додељује се постхумно књижевнику Данилу Кишу.  

За истакнута дела која значајно доприносе угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности, признање „Про урбе“ додељује се: Данијели Андрашић, дипломираном дефектологу, Роберту Ђивановићу, професору француског језика и књижевности и проф. др Јожефу Њершу, доктору техничких наука.

Дипломе и плакете звања Почасни грађанин и признања „Про урбе“ уручиће се 1. септембра 2019. године, на свечаној седници Скупштине града Суботице.

На данашњој седници усвојен је Извештај о раду Градског правобранилаштва града Суботице за 2018. годину, као и Годишњи извештај Заштитника грађана града Суботице за 2018. годину.

За директора Туристичке организације Града Суботице, на мандатни период од четири године, именован је Александар Медаковић, за директора Центра за социјални рад града Суботице именована је Мирослава Багавац, а за директора установе Савремена галерија Суботица, Блашко Арпад.

Уместо Предрага Бобића, директора ЈКП „Суботичка топлана“, коме је престао мандат одборника, нови одборник у Скупштини града Суботице је Синиша Скендеровић.

Материјал са 23. седнице Скупштине града Суботице - http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/cp.