Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

„Недеља за чистију Војводину“ организована и у Суботици

25.06.2019.

У оквиру акције „Недеља за чистију Војводину“ коју Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине организује заједно са Националним парком Фрушка гора, Јавним предузећем „Војводинашуме“, Заводом за заштиту природе Војводине, градом Новим Садом и бројним локалним самоуправама у периоду од 24. до 27. јуна 2019. године, акција чишћења данас је одржана и у Суботици. Акцији спроведеној на дивљој депонији иза салона „Виторог“, у насељу „Прозивка“, одазвало се око стотинак Суботичана.

 12775_1.jpg

Подсекретар Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Бранкица Табак истакла је да је ова акција доказ да „људи у једној недељи могу да направе чудо“.

– Акција 'Недеља за чистију Војводину', није обавезујућег карактера. Она произилази из Декларације о заштити животне средине и подразумева и бригу о заштити животне средине. Овом акцијом, у оквиру које ће се на територији АП Војводине у овој недељи очистити 36 локалитета у 20 локалних самоуправа доприносимо да и Србија буде чистија и зеленија. На овај начин ће се показати како могу да се удруже приватни и јавни сектор и како људи могу заједно да изађу на она места која су препозната као проблематична, да их очисте и тако допринесу својој локалној заједници – рекла је Бранкица Табак.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић нагласила је да се суботичка локална самоуправа са задовољством прикључила овој акцији, с обзиром на то да, како је рекла, и друге локалне самоуправе имају проблема са дивљим депонијама.

– За чишћење управо ове локације у оквиру акције 'Недеља за чистију Војводину' одлучили смо се зато што је 'Прозивка' једна од најгушће насељених месних заједница у нашем граду. Ми располажемо податком да на територији града Суботице има око 90 дивљих депонија. Тај број се из дана у дан мења, а међу приоритетима за уклањање у наредном периоду су дивље депоније око пруге у насељима Зорка и Палић. У оквиру ове акције неопходно је и да развијамо свест сваког појединца, пре свих код деце, с намером да схвате колико је значајна заштита и унапређење животне средине и одрживог развоја – нагласила је Јасмина Стевановић.

Активиста Бојан Шaралов је казао да се са великим задовољством прикључио овој акцији, поготово што, како је навео, суботичка локална самоуправа током протекле три године ради на решавању кључних еколошких проблема у граду, међу којима су и дивље депоније.

Поред предвиђања да се до краја 2020. године из продаје повуку пластичне кесе, у Декларацији о заштити животне средине усвојеној на Скупштини АП Војводине, 28. маја 2019. године, говори се и о увођење еколошких енергетских система за грејање, подстицању унапређења јавног градског превоза набавком еколошки прихватљивих возила на електричну енергију и гас, обухваћене су и активности на заштити природних вредности и биолошке разноврсности, затим на унапређењу система заштићених подручја, повећању пошумљености.