Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Сарадња Суботице и Сенте у озакоњењу нелегалних објеката

26.06.2019.

Уводна конференција пројекта „Само правно заокружена јавна својина је добра јавна својина“ партнерских јединица локалне самоуправe града Суботице и општине Сента одржана је данас, у Великој већници Градске куће. Пројекат се реализује у оквиру програма „Exchange 5“, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина као имплементационим партнером. Пројекат траје 18 месеци, а укупна вредност пројекта је 240.095 евра.

 12778_1.jpg

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је рекао да је овај пројекат од изузетног значаја за пројектне партнере Суботицу и Сенту, с обзиром на то да и Суботица и Сента активно раде на ажурирању евиденције непокретности и упису јавне својине.

Такође, додао је, задовољни смо што наш тим блиско сарађује са партнерима на пројекту, општином Сента и што је кроз трајање пројекта, а наравно и касније, предвиђено да град Суботица својим знањем и искуством помогне у подизању капацитета на пољу управљања имовином.

- Легализација 98 објеката, 50 у Суботици и 48 у Сенти, у јавној својини Града Суботице и општине Сента главни су циљеви стављени пред пројeктни тим који ће руководити процесом снимања објекта, израде елабората геодетских радова, израде катастарско-топографских планова, израде пројеката геодетског обележавања и елабората спровођења, брисања објеката, изради извештаја о затеченом стању објекта, уношења у евиденцију и пословне књиге и попуњавања података о имовини у Централној бази података – навео је Богдан Лабан.

Уписом јавне својине легалних објеката, нагласио је градоначелник Лабан, омогућавамо адекватно управљање том имовином, аплицирање на различите изворе спољног финансирања као и све што подразумева пун капацитет располагања јавном имовином.

Државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић истакла је да се изменама и допунама Закона о јавној својини покушало да се олакша упис права јавне својине како би јединице локалне самоуправе имале функционалну својину, јер, како је навела, тек уписом јавне својине могу да се развијају пројекти и реализују неке жеље локалних самоуправа везане за имовину коју поседују.

Менаџер пројекта, градски менаџер и помоћник градоначелника за економски развој и међународну сарадњу Загорка Панић навела је да ће град Суботица, као главни партнер и координатор пројекта, да уради геодетску и пројектно-техничку документацију за 50 објеката у јавној својини, озакони те објекте и у пуном капацитету укњижи као власништво града Суботице.

- Циљ овој пројекта јесте да објекти које будемо легализовали, а који су значајни за локалне самоуправе града Суботице и општине Сента, могу да буду реконструисани, санирани, адаптирани и да са пројектно-техничком документацијом која буде израђена можемо да аплицирамо ка покрајинским, републичким и европским фондовима – истакла је Загорка Панић.

Члан општинског већа Сенте задужен за привреду, Виктор Варга, казао је да ће општина Сента кроз овај пројекат озаконити 20 нелегалних објеката у јавној својини, 20 објеката етажирати, а осам брисати из регистра.

-Локална самоуправа у Сенти има око 1.800 објеката. Међутим, код већине њих имамо мање или веће проблеме. Овим програмом желели бисмо да сагледамо каква је стварна ситуација за око 660 објеката. Јер, показало се да нису исти подаци у катастру и на терену – рекао је, између осталог, Виктор Варга.

Присутнима у Великој већници Градске куће обратили су се и локални координатори на пројекту, Божидарка Голубовић (град Суботица) и Корнелија Виг (општина Сента).

Пројекат траје 18 месеци, односно до 21. јуна 2020. године. Укупна вредност пројекта је 240.095 евра, уз 75,53 одсто, односно 181.343,75 евра бесповратне донације Европске уније и 24,47 одсто учешћа партнерских страна, то јест 37.935 евра града Суботице и 20.816 евра евра општине Сента.

У пројекте у оквиру грант шеме програма „Exchange 5“ укључено је 48 јединица локалних самоуправа, од којих су 18 грант координатори, а осталих 30 партнери. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

12778_2.jpg