Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Богдан Лабан: Суботица ће се одужити Кишу

27.06.2019.

Данило Киш, један од највећих српских и европских писаца, постао је почасни грађанин Суботице 30 година након смрти и 30 година након номинације за Нобелову награду. Одлуку o додели високог градског признања на основу мог предлога једногласно је усвојила прво Комисија, а потом је коначну Одлуку донела Скупштина града Суботице, 18. јуна 2019. године. Предлог да се велики писац постхумно прогласи за почасног грађанина засновао сам на чињеници да је реч о најзначајнијем Суботичанину у културној историји града.

 12781_1.jpg

Град Суботица обједињује најбоље вредности више од 20 нација које сложно живе  не истичући разлике него негујући посебност, и зато сматрам да Суботичани свом великану могу и треба да укажу част за оно што је учинио за свој и наш град, за европску и светску културу.

Свесни смо да ово градско признање великом писцу стиже са закашњењем од најмање тридесет година, али  и да неправда која му је  нанета не може бити исправљена у једном дану  или једној години.

Ценећи Кишов рад  и значај који  има у српској, европској и светској књижевности, и имајући на уму да је својим делом и именом Суботицу учинио бесмртном у светским размерама, уверен сам да је „касно“ боље него „никад“.

Са жаљењем констатујем да је у овом тренутку изгледа битније ко ће се одужити једном великану, него да се историјска неправда исправи  и радо ћу се, уколико до тога дође, одазвати позиву суда да браним свој предлог.

Иницирајући да се Данило Киш постхумно прогласи за почасног грађанина свог родног града, сматрао сам да смо као грађани Суботице то дужни Кишу, књижевнику чији су личност и дело далеко изнад оваквих подела.

                                                                              Градоначелник Суботице
                                                                                      Богдан Лабан