Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пројекат „Опти-бајк“ вишеструко значајан за Суботицу

05.07.2019.

Конференција пројекта „Оптимизација саобраћаја у пограничној зони – планирање и изградња бициклистичких стаза – „Oпти-бајк”,  чији је носилац град Суботица, а партнери мађарске локалне самоуправе Томпа и Ашотхалом, одржана је данас у Великој већници Градске куће. Пројекат се реализује у оквиру Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија с циљем оптимизације саобраћаја  у пограничној зони планирањем и изградњом бициклистичких стаза.

 12803_1.jpg

Отварајући конференцију, градоначелник Суботице Богдан Лабан истакао је да овај пројекат, којим Суботица у насељима Келебија и Бачки Виногради добија 7,9 километара бициклистичких стаза, има вишеструки значај за град.

- Изградњом бициклистичких стаза, осим што омогућавамо да становници ових месних заједница мање користе аутомобил, а више бицикл, да лакше комуницирају у насељима, постижемо и већу безбедност бициклиста и мање ризике за све возаче – рекао је Богдан Лабан.

И еколошки аспект овог пројекта веома је битан, подвукао је, јер се њиме смањује загађење и штити околина. Градоначелник је истакао и значај који вожња бицикла има по здравље.

- Веома битан аспекат је прекогранична сарадња са нашим пријатељима из локалних самоуправа Томпе и Ашотхалома. С обзиром на то да се овим пројектом бициклистичке стазе граде са обе стране границе, људи ће брзо и лако стизати до жељених дестинација у Суботици, Томпи и Ашотхалому – рекао је Богдан Лабан.

Осим изградње бициклистичких стаза, пројектом „Опти-бајк“, град Суботица ће добити и планску документацију за још 22 километра стаза.

- Биће то добра основа да даље улажемо у бициклистички саобраћај у граду – додао је градоначелник Лабан.

Пројект менаџер Акош Ујхељи рекао је да је укупна вредност пројекта око 2,5 милиона евра од кога је за  Суботицу предвиђен износ од 810.000 евра.

- Изградњом три километра бициклистичких стаза у насељу Келебија и 4,9 километара у Бачким Виноградима верујем да ћемо унапредити бицикл туризам у пограничној зони што је и циљ пројекта – рекао је Ујхељи.

Посланик у Скупштини Републике Србије, Балинт Пастор, истакао је значај пројекта због прекограничне сарадње, очувања здравља, здраве животне средине.

- Можда на овај начин допринесемо да се смање гужве на граничним прелазима, јер ће путници да се определе да границу пређу бициклом – рекао је Пастор.

Народни посланик  и заменица председника Одбора за европске интеграције Скупштине Србије Елвира Ковач, рекла је да се од 2014. до 2019. године преко ИПА пројеката у Суботицу  слило преко милијарду евра.

-Истраживања су показала да Копенхаген има 375 километара бициклистичких стаза и да су врло  јасни економски показатељи када би се бициклизам користио не само као вид рекреације него и као превозно средство до радног места – рекла је Елвира Ковач.

12803_2.jpg