Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Избегличким породицама уручени уговори за куповину 21 сеоске куће са окућницом

05.07.2019.

У Великој већници Градске куће данас су уручени уговори за куповину 21 сеоске куће са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске с пребивалиштем на територији града. Укупна вредност купљених кућа износи 231.000 евра. Средства су обезбеђена из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија. Вредност донације за сваку кућу појединачно је 11.000 евра.

12805_1.jpg 

Поздрављајући присутне градоначелник Суботице Богдан Лабан  подсетио је да је  6. фебруара 2018. године, на истом месту, приликом доделе уговора о куповини првих 30 кућа, обећано да ће се већ тог дана наставити разговори са партнерима како би и они који се нису нашли међу првих 30 добили свој дом.

- Ово што радимо данас, збрињавамо породице наших суграђана који су у ратним догађајима деведесетих година остали без својих домова а неки од њих на жалост и без својих најмилијих, управо је резултат тада датог обећања и потврда да се у нашем раду водимо принципима да оно што смо обећали и испунимо – нагласио је Лабан.

У Повереништву за избеглице и миграције Града Суботице регистровано 13600 избеглих и прогнаних лица са простора бивше Југославије.

- Свесни смо да је тешко у потпуности надокнадити њихов губитак али на жалост и време које је пропуштено у деценијама иза нас, у коме су многе владајуће структуре избегавале да решавају њихове проблеме. Ми са нашим партнерима радимо да ту неправду исправимо и помогнемо нашим суграђанима, колико год то буде могуће – рекао је Богдан Лабан.

Програм је спроведен према Правилнику који је усаглашен са Комесаријатом за избеглице и миграције и као такав је несебично подржаван од партнера из УНХЦР-а, ОЕБС-а и ЈУП-а (Јединице за управљање пројектима).

12805_2.jpg

- Користим прилику да им се свима захвалим у име Градске управе и корисника програма, желео бих да буду наши партнери у наставку овога посла јер смо свесни да потребе и даље нису задовољене а ми смо спремни да наставимо рад на њиховом решавању – рекао је градоначелник Лабан и пожелео новим власницима кућа добро здравље, дуг живот и пуно успеха у новим домовима.

Помоћник комесара за избеглице и миграције Иван Гергинов нагласио је да је  град Суботица кроз Регионални стамбени програм доделио више од стотину стамбених решења, а да је у припреми изградња 44 стана за избеглице са пребивалиштем у овом граду.

У име Минстарства за државну управу и локалну самоуправу говорио је државни секретар Иван Бошњак.

Kорисница Јелена Козлица, избеглица из Книна захвалила се на додељеној помоћи и градоначелнику који им је, како је рекла, вратио осмех на лице.

Рeгиoнaлни програм стамбеног збрињавања зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

 12805_3.jpg