Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

„Коло“ у Морахалому

08.07.2019.

Српски културни центар „Коло“, изграђен у оквиру Интерег-ИПА пројекта „Разнобојна сарадња“ („Colourful Cooperation“) прекограничне сарадње Србије и Мађарске, отворен је данас у мађарском граду Морахалому. СКЦ „Коло“ отворили су генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар привреде Горан Кнежевић, шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто и државни секретар министра културе Мађарске Петер Фекете. Свечаном отварању присуствовали су чланови Владе Мађарске и Србије, градоначелници Суботице и Зрењанина, Богдан Лабан и Зоран Јањић, представници дипломатских представништава, црквени и други великодостојници, стратешки партнери Центра.

 12806_1.jpg

Сијарто је оценио да овај догађај нема значај само за Србију и Мађарску, већ да има и европски значај.

– Односи између Србије и Мађарске заснивају се на међусобном поштовању и зато су односи двеју земаља данас бољи него икада, а политичари обе земље данас могу искрено да разговарају о најзначајнијим темама – казао је Сијарто.

Нагласио је да би „Србија требало да буде пример другим земљама по томе како се брине о правима и положају националних мањина“.

– Када смо свесни одузимања права националним мањинама у појединим земљама карпатске регије, Србија је изградила модел који би требало да прате друге земље. Политика Мађарске је да што су националне мањине јаче у нашој земљи, и Мађарска је јача. Подржавамо да националне заједнице причају својим матерњим језиком, чувају културу и традицији и негују контакт с матицом – рекао је Петер Сијарто.

Он је подвукао да Европа може бити снажна само са јаким нацијама.

– Србија је на Балкану наш први економски партнер, надамо се да ће што пре ући у ЕУ, а ми ћемо све учинити како би се то што пре десило – закључио је Сијарто.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић истакао je да Mађарска и Србија граде једно ново добро и квалитетно пријатељство и партнерство.

– Са ове стране Морахалом, са јужне стране Палић - јесу једна спона и алка, још јача веза између Срба и Мађара, између Србије и Мађарске које захваљујући председнику Вучићу и председнику владе Орбану се данас налазе на историјском врхунцу својих односа. Сви ми који данас живимо у Мађарској или у Србији имамо ту срећу да градимо на неким старим основама поучени и добрим и лошим - једно ново добро и квалитетно пријатељство и партнерство – рекао је Селаковић.

Министар Владан Вукосављевић рекао је да српски и мађарски народ вековима живе на истим просторима, што је културна мисија свакога ко се културом бави.

– Верујемо да ће до краја године бити отворен Мађарски културни центар на Палићу, као део истог овог пројекта, а који ће имати исту мисију као српски културни центар који смо данас отворили у Морахалому – рекао је Вукосављевић.

Након свечаног отварања Српског културног центра „Коло“, градоначелник Морахалома Золтан Ногради уручио је „Кључ Балкана“ градоначелнику Зрењанина Чедомиру Јањићу.

СКЦ „Коло“ представљаће разнобојност националног, мањинског и међународног културног живота на обе стране границе. У првом плану су програми из области позоришта, музике и других уметничких грана.

12806_2.jpg