Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Амасадор Сем Фабрици посетио Суботицу

10.07.2019.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан примио је данас, у Зеленој сали Градске куће, амбасадора Европске уније у Србији Сема Фабриција који је у оквиру кампање „Погледај око себе“ обишао Регионални центар за управљање чврстим отпадом где је од 1. јула почела тест фаза постројења. Кампању организују Делегација Европске уније у Србији и Министарство за европске интеграције у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине са циљем да се јавност ближе упозна са напорима републичких институција, локалних самоуправа и Европске уније на побољшању животне средине у Србији и да се подигне свест о важности заштите животне средине.

 12814_1.jpg

Градоначелник је амбасадора упознао са капиталним пројектима који се реализују у Суботици и на Палићу, привредним потенцијалимa, Слободној зони у којој послују светски познате компаније у којима је запослено око 6.000 људи, као и о пројекту Заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш у који немачка Влада преко КfW банке улаже 6,5 милиона евра.

- Без помоћи Владе Србије и Покрајинске владе који су нам партнери у свим великим пројектима, сигурно не бисмо успели све да урадимо. Немамо превише циљева, али оне које зацртамо ми и реализујемо – рекао је градоначелник Лабан.

Импресиониран Суботицом и оним што се у њој ради, Фабрици је истакао да је дугачак списак пројеката које ЕУ финансира у овом граду показатељ да је Суботица показала довољно капацитета да искористи средства ЕУ на прави начин.

- Изградња Регионалног центра био је комплексан пројекат који је захтевао много компоненти, али Суботица може да буде поносна јер прва у Србији има интегрисани систем за управљање чврстим отпадом  - нагласио је Фабрици.

Он је градоначелнику пренео поздраве амбасадора Италије Карла Ло Каша који је такође присуствовао обиласку Регионалног центра за управљање чврстим отпадом, инвестицији која је вредна 24 милиона евра, од чега је донација Европске уније 20 милиона евра.

Приликом данашњег обиласка Регионалног центра, заменик градоначелника Тимеа Хорват нагласила је да Центар осим Суботице обухвата Сенту, Кањижу, Бачку Тополу, Мали Иђош, Чоку и Нови Кнежевац, подручје на коме живи око 260.000 људи. 

-Локална самоуправа води рачуна о заштити животне средине и изградњом Регионалног центра дајемо пример како се доприноси здравијој животној средини – рекла је Тимеа Хорват.

Суботица је трећи град у Србији у коме се организује једнодневни обилазак постројења изграђених уз подршку ЕУ и представљање пројеката у области заштите животне средине, након Ужица и Шапца.

12814_2.jpg