Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржано „Такмичење рисара“

13.07.2019.

Једна од најатрактивнијих манифестација у оквиру Дужијанце „Такмичење рисара“, одржана је данас на њиви поред цркве Светог Јосипа Радника, у Ђурђину. Дан је је започео плетењем ужади и традиционалним доручком спремљеним за рисаре који су ове године дошли из Хрватске, Мађарске, Босне и Херцеговине и околних села у Војводини. Након доручка заменик градоначелника Тимеа Хорват  звоном је означила да 28 рисарских парова, колико их се укупно надметало, може да почне са такмичењем.

12819_1.jpg

Тимеа Хорват је истакла да град Суботица са задовољством помаже ову манифестацију, чија је основна порука неговање традиције.

-Дивно је видети да учествује много деце не само из Војводине већ и из околних земаља, јер циљ и јесте неговати традицију, очувати је и пренети на будуће генерације – рекла је Тимеа Хорват.

Амбасадор Хрватске у Београду Гордан Бакота казао је да  је доручак на слами сензационалан осећај.

-Враћамо се на неки начин у прошлост. Цела манифестација је веома битна симболика коју треба сачувати као и све жетвене свечаности. Потребно им је дати и нову димензију туристичке атракције што би изазвало велико интересовање туриста и из Хрватске – рекао је Бакота.

Негујући традицију и обичаје „Такмичење рисара“ даје могућност повратка у прошлост, а истовремено буду и жељу за такмичењем, каже Маринко Пиуковић директор Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“.

- Покушавамо да овим такмичењем рисара сачувамо све оно што је везано за рис, за Дужијанцу и да младим, који ће верујем наставити традицију, покажемо како се то некада радило - рекао је Маринко Пиуковић,

Председник Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“, монсињор др Андрија Анишић нагласио је да у овој манифестацији није најважнија ношња, тамбураши, фолклор, мада има свега по мало, него управо рад и то онај тешки, рисарски.

-Желимо да овом манифестацијом, која је 51. по реду, почастимо своје прадедове који су на овај начин, који ми данас показујемо, зарађивали хлеб свагдашњи за себе и своју породицу – нагласио је Андрија Анишић.

Рисари су се, као што и обичај налаже, на њиви окупили већ у шест часова ујутру, а после плетења ужади и дочека гостију који су на њиву стигли на каруцама, уследила је смотра рисара и рисарски ручак: на трпези од сламе постављеној на њиви служена је сланина, хлеб, црни лук и кисело млеко.

Титулу најбољег рисарског пара и ове године понели су Стипан Кујунџић и Ружа Јухас.

Организатор манифестације „Такмичење рисара 2019“ је Удружење буњевачких Хрвата „Дужијанца“.

12819_2.jpg