Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен 26. Фестивал европског филма на Палићу

20.07.2019.

Доделом награде „Александар Лифка“ сценографу Миљену Креки Кљаковићу и редитељу Рајку Грлићу вечерас је на препуној Летњој позорници свечано отворен 26. Фестивал европског филма на Палићу. Добродошлицу у свет седме уметности, која 26. пут у наш град доноси филмски дух Европе, филмским ствараоцима, гостима, публици пожелела је заменик градоначелника Тимеа Хорват.

12826_1.jpg 

Она је истакла да је Фестивал европског филма на Палићу за град Суботицу културна манифестација првог ранга.

- Захваљујући Фестивалу европског филма у нашем граду уназад четврт века боравили су највећи домаћи и европски  кинематографи. Овај фестивал сваке године окупи између 20 и 25 хиљада људи, долази више од 200 филмских професионалаца, док сто новинара прати искључиво филм – истакла је Тимеа Хорват.

Фестивал, како је навела, осим богатог програма и великог броја филмова има и едукативни карактер, јер се у оквиру Фестивала едукују  млади људи, неки будући филмски ствараоци.

- Град је и ове године подржао Фестивал, а према речима оних који га креирају  уназад пар година захваљујући подршци Републике, Покрајине  и града  обезбеђена је сигурност и стабилност Фестивала, што им даје простора да на време конципирају његов садржај – рекла је Тимеа Хорват и додала да ће град и убудуће  да буде подршка Фестивалу који је несумњиво заштитни знак Суботице.

У име Министарства културе и информисања обратила се помоћник за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић. Она је подсетила на време у коме је настао овај Фестивал.

- Министарство културе и информисања је и ове године са задовољством подржало ову манифестацију, која је настала пре четврт века у времену тешком по кинематографију. Палићки фестивал био је место окупљања филмских стваралаца и смотра филмског  стваралаштва наредне две и по деценије. За то време овде су наступали најзначајнији представници српског и европског филма, а публика је имала прилике да се упозна са најновијим значајним филмским остварењима. То јесте успех – нагласила је Ивана Дедић.

То доказује, додала је, и посебно признање које је овај фестивал добио пре две године, а којим је уврштен међу пет  најзначајнијих филмских манифестација ове врсте у Европи.

Овогодишње, двадесет шесто издање Фестивала европског филма Палић у организацији Отвореног универзитета Суботица трајаће до 26. јула.

Фестивал се традиционално одржава на више локација, осим Летње позорнице на Палићу  програм се приказује и у биоскопима Еуросинема, Абазија и Лифка. Део програмам приказује се и у Биоскопу Фонтана на Новом Београду. Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина.

Фестивалски програм вечерас је почео драмом „Туга и слава“ Педра Алмодовара, која је приказана ван конкуренције.