Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана централна свечаност „Дужијанце 2019“

11.08.2019.

Централна свечаност „Дужијанце 2019”, традиционалне манифестације која се по 109. пут организује поводом завршетка жетве и захвалности Богу на плодовима земље, а нарочито на роду пшенице одржана је данас на суботичком Тргу слободе. Овогодишњи бандаш и бандашица, Павле Хорвацки и Снежана Скендеровић, предали су градоначелнику Суботице Богдану Лабану хлеб од овогодишњег рода пшенице.

 12870_1.jpg

Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, градоначелник Лабан је рекао да слављењем наслеђа прошлих генерација, наших предака који су у срж свог и нашег бића уткали универзалне вредности, преданост, марљивост, слободу, пожртвовање, Суботица је успела да се развије, одржи, ојача и израсте у заједнички дом 21 нације, које сложно живе, у комшијској и братској љубави и складу.

- Захваљујући неподељеној слози Суботица се развија као средина, и уз Београд и Нови Сад постаје најутицајнија локална самоуправа. Наравно, тај успех не би био могућ без наше удружености и повезаности, које су препознали председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Србије, пружајући подршку свим пројектима који омогућавају убрзани развој нашег града, и побољшавају квалитет живота свих његових грађана – рекао је Богдан Лабан.

И зато Дужијанца, рекао је градоначелник, није само  локални, суботички празник, већ бисер у беспрекорном снопу класја разноликости наше Србије.

Уз захвалност свима који су се придружили свечаности градоначелник је истакао да је заједништво снага, чврсти ослонац и упориште, који  омогућавају да се отвореног срца суочимо с изазовима које нам доноси савремени свет.

Обраћајући се присутнима на Тргу слободе члан Европске комисије и повереник за културу, образовање, спорт и омладину при Европској унији у Бриселу Тибор Наврачић истакао је да је Дужијанца похвала човеку и његовом раду, али и свима онима који раде на културном, просветном и друштвеном пољу и на тај начин доприносе бољитку свог народа и свог града.

- Све ово што сам данас видео и доживео, тај занос учесника и гледалаца, учврстило је моје уверење да је ово манифестација која заслужује да се о њој говори и пише не само на локалном или националном нивоу већ и у ширим европским оквирима, чему ћу и ја допринети колико могу – рекао је Тибор Наврачић.

Програм свечаног дела „Дужијанце” почео је јутрос, испраћајем и благословом бандаша и бандашице у цркви Светог Рока, а настављен је свечаним еухаристијским слављем у катедрали Свете Терезије Авилске.

Најатрактивнији део уследио је у свечаној поворци, где су од катедрале Свете Терезије Авилске до Трга слободе Суботичани и бројни гости, по обичају, могли да виде: барјактара на коњу са заставом „Дужијанце”, коњанике у свечаној граничарској ношњи, велику круну и клас жита, мале „краљице” са карактеристичним песмама, рисаре и рисаруше у народним ношњама и са радним прибором, свечане запреге, дефиле културно-уметничких друштава, а за њима десетак парова бандаша и бандашица из околних места у којима је протеклих недеља, у оквиру обележавања „Дужијанце”, већ одржана слична свечаност.

Централна манифестација „Дужијанца 2019” завршена је традиционалним Бандашициним колом на Тргу слободе.

12870_2.jpg