Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен „Дан Дужијанце 2019“

15.08.2019.

Свечаним дефилеом кроз центар града, полагањем цвећа на спомен бисту-Блашку Рајићу и предајом хлеба од овогодишњег рода жита председници Буњевачког националног савета Сузани Кујунџић Остојић данас је почела централна прослава буњевачког националног празника „Дан Дужијанце 2019”. Председници Националнопг савета хлеб од новог жита предали су бандашица Дуња Мачковић и бандаш Владимир Вуковић. Буњевачка национална мањина први пут је свој национални празник обележила на Тргу слободе.

12873_1.jpg 

Уз захвалност граду, Покрајинским секретаријатима и Републици на помоћи у организацији обележавања националног празника Сузана Кујунџић Остојић  подсетила је да су  Буњевци у ове крајеве и донели Дужијанцу.

– Прошле године били смо сиромашнији само за једну ствар. Били смо Буњевци који имају говор. Ове године имамо стандардизован језик. Волели бисмо да урадимо све што можемо да буњевачки буде службени језик Суботице чији је први статут и писан на буњевачком језику, да га вратимо тамо где му је место – рекла је Сузана Кујунџић Остојић.

У име локалне самоуправе, градоначелника Богдана Лабана и у своје име помоћница градоначелника и градски менаџер Загорка Панић честитала је Буњевцима национални празник „Дан дужијанце” уз жељу да дуго славе своје постојање, своју посебност и врлине које су трајне и неопходне за заједништво у коме живимо.

– Очувањем живе културне баштине ствара се осећај идентитета, континуитета и посебности. Неговањем своје традиције Буњевци су кроз векове сачували свој идентитет, постали другачији од осталих и препознатљиви свима другима – рекла је Загорка Панић.

Она је подсетила да су Буњевци увек били поуздан и чврст ослонац у свим временима.

- Морамо да се постарамо да заједништво, поштовање идентитета и уважавање посебности  остану темељ наше будућности и напретка – нагласила је Загорка Панић.

12873_2.jpg

Дан Дужијанце није само веза прошлости и садашњости већ прозор у још боље и напредније сутра,  доказ да се путеви успеха увек отварају тамо где воља не посустаје, рекла је Зaгорка Панић.

– Суботичка локална самоуправа ће увек бити ваш сигуран партнер у коме ћете наћи подршку не само за Дан дужијанце него за све друге скупове и догађаје који баштине традицију и културу различитих крајева, јер је управо Суботица препознатљива по неговању различитости која нас зближава – додала је Загорка Панић.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност  Зоран Милошевић захвалио се на промоцији нечега што није само традиција већ и модерна Србија.

- Традиција је због обрасца којим се чува сећање на наше претке у коме се промовише скромност, вредноћа, посвећеност, вера, све оно што треба и за будућност Србије – истакао је Зоран Милошевић.

Присутним на главном градском тргу обратили су се и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак  и Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

12873_3.jpg

Богат програм централне свечаности обележавања „Дана Дужијанце” завршен је Бандашициним колом.

Национални празник буњевачке националне мањине, „Дан Дужијанце”, обележава се на Велику Госпојину, 15. августа.