Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почела изградња бициклистичке стазе у Бачким Виноградима

23.08.2019.

У насељима Бачки Виногради и Келебија, у оквиру пројекта „Опти-бајк“ (Оптимизација саобраћаја у пограничној зони – планирање и изградња бициклистичких стаза) који се реализује у оквиру Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, биће изграђено 7,9 километара бициклистичких стаза. Члан Градског већа задужен за област привреде и менаџер пројекта, Акош Ујхељи, обишао је данас градилишта бициклистичке стазе у Бачким Виноградима. Након поступка јавне набавке, уговор је додељен предузећу „ПТП Дубрава“ доо из Бајмока, а вредност радова, без ПДВ-а је 64,8 милиона динара.

12889_1.jpg 

Уз истицање да је извођач започео припремне грађевинске радове за изградњу бициклистичке стазе, Ујхељи је навео да ће дужина бициклистичке стазе у Бачким Виноградима износити 4,9 километара.

- Ускоро ћемо започети и изградњу бициклистичке стазе на Келебији, где ћемо изградити три километара бициклистичке стазе. Рок за извођење радова је 90 дана. У оквиру ‘Опти бајк’ пројекта урадићемо и пројектну документацију за изградњу 25 километара бициклистичке стазе. Укупан буџет пројекта је 2,56 милиона евра, од тога Европска унија финансира 85 одсто, а град 15 одсто. Партнерски градови су Ашотхалом и Томпа, из Мађарске. Томпа је већ започела изградњу бициклистичке стазе, а Ашотхалом ће ускоро расписати јавни позив – нагласио је Акош Ујхељи

Главни циљ пројекта је оптимизација саобраћаја у пограничној зони планирањем и изградњом бициклистичких стаза. Важно је да тај вид саобраћаја буде не само омиљена већ и безбедна алтернатива у саобраћају за све. Ова инвестиција доприноси и превенцији саобраћајних незгода, а самим тим и повећању безбедности у саобраћају, повећању броја туриста који саобраћају бициклом, као и јачању свести о здравом начину живота и еколошког схватања.