Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен 18. Интеретно фестивал

23.08.2019.

Уз богат фолклорни програм, вечерас је у Суботици, у импровизованом граду Етнополису, отворен 18. Интеретно фестивал. Обраћајући се на свечаној цереномији отварања Фестивала, Јасмина Стевановић је у име града Суботице, градоначелника и у своје име честитала 18. рођендан Интеретно фестивалу који ове године слави пунолетство и на мапи фолклорних фестивала, као пунолетан учесник, добија своје значајно место.

12891_1.jpg 

Пре 18 година, када је у организацији Мађарског културног центра „Непкер“ Интеретно започео своју историју као једнодневни скуп, подсетила је Јасмина Стевановић, ни сам организатор није слутио да ће  данас  то бити  вишедневно дешавање широког спектра уметности, које је током година одржавања посетило више од 250 хиљада посетилаца.

– Фестивал је прешао дуг пут од  малог дворишта  ’Непкера’, када је први пут организован 2002. године и трајао само једно поподне,  до великог Етнополиса у центру града – нагласила је Јасмина Стевановић.

Уз богате вечерње програме,  песму и игру, врхунски мајстори старих заната и произвођачи помало заборављених производа, током ове манифестације, навела је, презентују своје радове и преносе знања на млађе генерације, којима је у ери рачунара и модерне технологије, старина заправо новина.

- Навикли да играју или гледају српске, мађарске, хрватске, буњевачке или неке друге игре, Суботичани су идеална публика за фолклорне ансамбле из целог света, јер сви они играју неку своју верзију чардаша, чачка, момачког кола ... – истакла је Јасмина Стевановић.

Суботица је, подвукла је, најбољи пример интеркултуралности, јер је место на којем заједно живе многе националне заједнице и нема бољег места за промоцију различитости као нечег што нас спаја.

12891_2.jpg

- Ако сваки народ, свака заједница која овде живи, угради оно најбоље у град, онда за нашу  будућност не треба да бринемо. Не само на пољу уметности, него и у свим осталим сегментима живота – поручила је Јасмина Стевановић.

Надамо се, додала је, да ће гости из Јужне Америке и разних делова Европе са овог гостовања понети не само успомену на лепоту овог града и гостопримство, него и  сазнања о  богатом културном наслеђу, традицији,толеранцији и заједништву, отворености да прихватимо различитости.

- Суботица је наредних дана  мултикултурални центар,  фолклора, младих, нових пријатељстава, место одакле позитивна слика о нашој земљи, нашем граду и нама одлази у свет – рекла је Јасмина Стевановић

Председник ЦИОФФ-а Србије - Међународне организације фолклорних фестивала, Драган Ђорђевић,  нагласио је да је „Интерено“ фестивал један од највећих фолклорних међународних фестивала у Србији.

 12891_3.jpg

- Од ове године девет фестивала у Србији је под покровитељством националне Секције за сарадњу са Унеском при Министарству спољних послова, а међу њима је и Интеретно фестивал. Сигуран сам да ће сви грађани Суботице и учесници понети лепе успомене са овог фестивала – рекао је Ђорђевић.

До 26. августа, до када траје Интеретно фестивал на главној фестивалској бини, представиће се ансамбли из Боливије, Колумбије, Мађарске, Малезије, Русије и Србије. Око 450 деце показаће своје умеће на смотри мађарских дечијих ансамбала из Војводине.

Пратећа дешавања фестивала одржаваће се у Етнополису, односно Гастро селу и Тргу вина, где ће бити постављен вашар старих заната са више од 100 излагача, винара и различитих гастрономских специјалитета, док ће се програм за најмлађе одвијати у играоници на отвореном „Златна капија". Музички програм одвијаће се и у  Мађарском културном центру „Непкер", који је седиште фестивала.

12891_4.jpg