Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Компанија „Бојсен“ у Суботици

27.08.2019.

На четвртој ванредној седници Скупштине града Суботице одржаној у Великој већници Градске куће донета је, већином гласова (48  „за“, један против) Одлука о закључењу уговора о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини без накнаде привредном друштву „Boysen Abgassysteme“ д.о.о. Суботица. Овом одлуком се неизграђено грађевинско земљиште у јавној својини града Суботице, у Привредној зони „Мали Бајмок“, укупне површине 10 хектара 13 ари 94 квадратна метра отуђује без накнаде привредном друштву „Boysen Abgassysteme“ д.о.о. ради реализације инвестиционог пројекта који обухвата улагање у вредности од приближно 55 милиона евра и запошљавање најмање 507 лица на неодређено време.

 12896_1.jpg

Град Суботица је 4. јула 2018. године потписао Меморандум о разумевању са немачком компанијом „Friedrich Boysen GmbH&Co. KG“, сходно коме су, између осталог, одређени услови за изградњу индустријског објекта од стране инвеститора у Суботици и запослење 507 радника у оквиру инвестиционог пројекта, као и подршку града за такву изградњу.

„Boysen Management GmbH“, сестра компанија „Friedrich Boysen GmbH&Co. KG“, основала је Инвеститора као 100 одсто директни власник истог ради примене намераване изградње и рада индустријског објекта у Суботици.

Скупштина Града Суботице је 26. фебруара 2019. донела Закључак о усвајању Елабората о оправданости отуђењa неизграђеног грађевинског земљишта катастарске парцеле број 33924/14 К.О. Доњи град, непосредном погодбом, без накнаде друштву „Boysen Abgassysteme” д.о.о.

Комисија за контролу државне помоћи РС је на основу Пријаве државне помоћи града донела Решење (12. јул 2019.) којим се дозвољава давање државне помоћи у виду отуђења неизграђеног грађевинског земљишта катастарске парцеле број 33924/14 К.О. Доњи град у јавној својини града без накнаде.

Влада РС је Закључком од 22. августа 2019. године, дала претходну сагласност на отуђење неизграђеног грађевинског земљишта наведене катастарске парцеле у јавној својини Града без накнаде.

По спроведеном поступку непосредне погодбе, Скупштина града Суботице донела је, 27. августа 2019. године, решење о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта катастарске парцеле број 33924/14 К.О. Доњи град, непосредном погодбом, без накнаде, друштву „Boysen Abgassysteme” д.о.о. ради реализације инвестиционог пројекта који обухвата улагање у вредности од приближно 55 милиона евра и запошљавање најмање 507 лица на неодређено време.

Тржишна вредност земљиштa је, према процени Министарства финансија Републике Србије - Пореска управа- Филијала Суботица, 1.334,34 динара/м2, што укупно износи 135.294.069,96 динара, односно 1.145.318,51 евра обрачунато према средњем званичном курсу НБС за евро на дан 4. септембра 2018. године.

Земљиште је опремљено објектима комуналне инфраструктуре и има излаз на јавну саобраћајницу.

Инвеститор прибавља Земљиштe непосредном погодбом без накнаде и у обавези је да изгради нови производни објекат у оквиру Инвестиционог пројекта у року од две године од дана потписивања Уговора и да до 31. децембра 2024. године запосли најмање једно лице на неодређено време на свака два ара отуђеног грађевинског земљишта, што укупно износи 507лица.

Градоначелник града Суботице овлашћен је да потпише Уговор о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини без накнаде. Ова одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном листу града Суботице“.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, обраћајући се присутнима у Великој већници, истакао да је реч о до сада највећој страној инвестицији у нашем граду, вредној близу 60 милиона евра, и да ће немачка компанија „Бојсен“ врло брзо почети изградњу погона за производњу издувних система површине 40.000 квадратних метара.

– Сви би требало да се радујемо отварању нових радних места. Сигуран сам да је немачка  компанија 'Бојсен', која ће баш у Суботици изградити свој производни погон, добијала веће повластице чак и из градова у региону. Дакле, није само Србија земља у којој се субвенционишу страни инвеститори, то се ради и у државама Европске уније, попут Румуније, Бугарске и Хрватске. 'Бојсен' је управо одабрао Суботицу, иако је у нашој земљи добијао најмање субвенција, због стручне и квалификоване радне снаге, повољног географског положаја и ажурне и одговорне локалне самоуправе која је врло брзо и ефикасно одговарала на све њихове захтеве. Ово је велики добитак за Суботицу и свим суграђанима честитам долазак нове, до сада највеће стране инвестиције у наш град – нагласио је градоначелник Лабан.

12896_2.jpg