Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављен програм обележавања Дана града

27.08.2019.

– Као и сваке године, потрудили смо се да током неколико дана понудимо разноврстан програм који ће Суботичанима и свим гостима пружити прилику да уживају у обележавању Дана града Суботице, 1. септембра. Догађаји се могу сврстати у неколико целина: традиционално, као и сваке године, оно што претходи Свечаној седници Скупштине града која ће се одржати 31. августа од 12 часова је наступ дувачког оркестра и подизање заставе града; тродневни  музичко забавни програм на великој бини – као централни догађај; програм на малој бини планиран за 31. август у коме је предвиђено да учествује велики број удружења и образовне установе, односно ученици  основних и средњих школа и богат програм културних дешавања која организују установе културе у оквиру својих институција – најавила је, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру Градске куће, Јасмина Стевановић, члан Радне групе за организовање прославе Дана града.

 12898_1.jpg

Овогодишњи програм почиње званично у четвртак, 29. августа, отварањем изложбе у вестибилу Градске куће, а реч је о изложби слика са ликовне колоније „Видовдан 2019.”  коју су у част Дана града донели наши пријатељи из Дома културе Грачаница, рекла је Јасмина Стевановић.

- Отварање је предвиђено у 19 часова, а у 21 час у парку Рајхл Рефенца Фондација Данило Киш организује концерт вокалног квартета МИНГ. Културно-забавни програм на великој бини осмишљен је да задовољи различите музичке  укусе, и различиту старосну структуру. У петак, 30. августа, на великој бини постављеној на Тргу слободе, одржаће се два концерта. Од 19 до 20 часова, уживаћемо у звуцима тамбурице, јер нас очекује наступ Суботичког тамбурашког оркестра, а  од 21 час суботичку публику забављаће Наташа Беквалац, чији наступи увек гарантују добру атмосферу и бројну публику, с обзиром на то да она ужива велику популарност  код свих генерација – рекла је Јасмина Стевановић.

Уз изражавање захвалности што је део програма организованог у оквиру прославе Дана града Суботице, Наташа Беквалац је изјавила да је за њу велика част што је баш она одабрана да буде део овог спектакла.

– Потрудићемо се да Суботичане добро забавимо и да донесемо прелепу  атмосферу у ваш град – истакла је Наташа Беквалац.

Најављујући програм на малој бини, постављеној у центру града, Јасмина Стевановић је казала да је у суботу, 31. августа, одмах по завршетку свечане седнице, од 13 до 19 часова предвиђен интересантан културни програм са много учесника, углавном младих. 

– Наиме, већ традиционално, удружења и школе учествују у програму и граду на тај дан поклањају и промовишу све оно што током године стварају. Позивамо зато све суграђане да дођу и подрже све ове младе људе, учеснике програма на малој бини, јер он из године у годину има све бројнију публику и неће бити ништа мање интересантан од програма на великој бини – подвукла је Јасмина Стевановић.

У суботу, 31. августа, додала је, такође на централном градском тргу, атрактивним програмом, као и сваке године, представиће се Суботички симфонијски оркестар и оперска дива Јадранка Јовановић, тако да позивамо све љубитеље класичне музике да дођу и уживају у наступу овако еминентних извођача.

У име Суботичког симфонијског оркестра Кристина Мате је изјавила да Суботички симфонијски оркестар наступа по други пут у овој концертној сезони и да оркестру предстоје још два наступа до краја године која ће поклонити свим грађанима и љубитељима класичне музике.

- Захваљујемо се локалној самоуправи, посебно градоначелнику Богдану Лабану, на подршци која је потребна да би се одржао висок ниво културе у граду. На програму ће ове године бити популарна класика, познати оркестарски делови и арије, опере и оперете, Лехар, Штраус, Пучини, Офенбах, Чајковски... Програм је и овог пута одабрао концертмајстор и директор Суботичког симфонијског оркестра Милош Николић. Диригент је Микица Јевтић, а солисти еминентна оперска дива Јадранка Јовановић и млади солисти: Памела Киш Игњатов, сопран, Вишња Попов, мецосопран и Васа Стајкић, баритон – најавила је Кристина Мате.

О програму уприличеном за Дан града на мађарском језику је говорила заменик градоначелника, Тимеа Хорват.

Директор Туристичке организације града Суботице, организатора Манифестације, Александар Медаковић, рекао је да Туристичка организација града Суботице као и претходних година учествује активно у организацији прославе Дана града. 

– Очекује нас богат програм, како за наше суграђане тако и за туристе који ће боравити у Суботици. Предвиђена средства за организацију прославе овогодишње манифестације Дана града износе 3.461.000 динара. Туристички информативни центар радиће продужено за време  трајања манифестације. У петак, 30. августа, од 8 до 20 часова, у суботу, 31. августа од 9. до 19 часова и у недељу, 1. септембра, од 14 до 20 часова – навео је Медаковић.

На конференцији за медије најављено је и да су током манифестације, у Арт биоскопу Лифка и биоскопу Абазија на Палићу предвиђене филмске пројекције, а за љубитеље ликовне уметности, изложбе су планиране као и увек у Савременој галерији, Музеју, Градској библиотеци, у ЗОО врту, на Отвореном универзитету и у Галерији Винко Перчић. Дечје позориште традиционално ће забављати најмлађе у парку на Прозивци.

У вестибилу Градске куће предвиђена је још једна изложба, реч је о изложби Градског музеја под називом „Суботичка краљица спортова 1878-1941” која ће бити отворена у недељу 1. септембра, у 9 часова.

У недељу,  1. септембра, организује се Трећи суботички  полумаратон. Центар града, Прозивка и Радијалац ће бити затворени за саобраћај тога дана од 9 до 13:30 часова. Суграђани који буду у прилици да изађу и да подрже учеснике замољени су да дођу у центар града, изађу на споменик Прозивку, Радијалац или било где дуж трасе и подрже учеснике трке која је ове године најмасовнија по броју учесника.

За понедељак 2. септембар у 11 часова планиран је сада већ традиционални догађај у оквиру прославе Дана града, а то је посета градоначелника и председника Скупштине суботичком породилишту, када дарују све бебе рођене на Дан града и њихове мајке.

Комплетан материјал везан за програм прославе Дана града може се преузети са званичног интернет портала града www.subotica.rs